BEZ LJUDSKE POMOĆI

OVAKO TO IZGLEDA: Teslin video samostalne vožnje automobila otkriva budućnost u kojoj je vozač tek putnik

Video-zapis demonstracije mogućnosti sustava koji svim novim Teslinim automobilima omogućuje vožnju bez uplitanja osobe iza upravljača objavio je proizvođač na službenom Twitter-profilu.

Krajem prošlog tjedna na službenim stranicama tvrtke tako je napisano da će sva Teslina vozila proizvedena u tvornici – uključujući i Model 3 – imati hardware potreban za punu samostalnu vožnju i to na razini sigurnosti koja nadamašuje onu kakvu može pružiti vozač.

Pomoći će u tome osam kamera postavljenih na vozilo koja zatvaraju puni krug snimanja okoline i to do 250 metara udaljenosti, no one su tek dio opreme potrebne za samostalnu vožnju automobila pri čemu pomažu i ultrazvučni senzori i radar, a svemu navedenom ne smetaju niti vremenski nepovoljni uvjeti za vožnju (kiša, magla, prašina…) pa čak niti automobil koji se nalazi ispred. Surađujući, piše na internetskim stranicama proizvođača, taj sustav stvara sliku svijeta kakvu sam vozač ne može, a kako to sve izgleda moguće je vidjeti i u priloženom zapisu.

Osoba iza upravljača ondje je samo zbog poštivanja zakonskih regulativa, a sam automobil odrađuje kompletan posao. Prepoznaje znakove i prometne propise vozeći samostalno sve do trenutka dok, također bez pomoći vozača, ne prepozna slobodno parkirno mjesto na kojem se i zaustavlja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr