OPASNO TIHI: / Električni automobili će kroz koju godinu definitivno biti bučniji

Image
Foto: Screenshot

Američka Nacionalna uprava za sigurnost u prometu zatražila je da od 2019. godine električni automobili pri malim brzinama – do 30 km/h – budu bučniji kako bi ih čuli pješaci.

16.11.2016.
15:03
Screenshot
VOYO logo

Nacionalna uprava za sigurnsot cestovnog prometa (NHTSA) navela je da su električni automobili izuzetno tihi, gotovo nečujni i da je takvo pravilo potrebno kako bi se pomoglo slijepim pješacima ili ljudima s oštećenim vidom da uoče vozila.

Kako je glavni izvor buke kod konvencionalnih automobila benzinski ili dizel motor, vozila koja za pogon koriste električni agregat su jako tiha, prenio je BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da se u gradskim uvjetima vožnje pješaci ne mogu osloniti na čulo sluha, već elektroautomobile mogu detektirati jedino vizualno.

NHTSA je ovo prepoznao kao veliki sigurnsoni problem, s obzirom da ljudi veliki broj informacija u prometu dobivaju upravo pomoću čula sluha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je proizvođačima automobila na struju naređeno da od 2019. svoje modele opreme nekom vrstom uređaja koji će generirati zvuk određenog inteziteta, kada se vozilo kreće brzinama do 30 km/h. Tako će pješaci, čak i kada su vozilu okrenuti leđima, znati da im se ono približava.

I hibridna vozila će morati bučiti

Ovo pravilo vrijedit će za sva vozila na četri kotača mase ispod 4,5 t, a brzina od 30 km/h uzeta je kao granična jer iznad nje kotrljanje guma i otpor zraka stvaraju dovoljno buke da upozore pješake na prisutnost vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim električnih automobila, zvučni uređaj morat će imati i modeli sa hibridnim pogonom, jer se i oni pri manjim brzinama često kreću isključivo na struju.

NHTSA je iznio procjenu da bi sigurnosno pravilo o bučnijim električnim vozilima samo u SAD-u moglo spriječiti i do 2.400 ozljeda godišnje, priopštila je američka uprava za sigusnot u prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovoj mjeri prvi put se raspravljalo još 2013, a sada je usvojena konačna verzija nacrta.

Rok do rujna 2019.

Proizvođači električnih vozila imaju rok do 1. rujna 2019. uvesti izmjene kako bi se nova vozila opremila sustavima za stvaranje zvučnih signala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europi proizvođači automobila imaju rok do 1. srpnja 2019. da sve nove modele hibridnih i električnih vozila opreme akustičnim sustavom za upozorenje, dok je za postojeće modele određen naknadni rok za još dvije godine.

Suočeni s istim problemom, Japanci su u električna vozila koja se prodaju na njihovom tržištu već prije nekoliko godina počeli ugrađivati "čegrtaljke", koje pješake – bili oni oštećenog sluha ili jednostavno imaju nabijene slušalice na ušima – upozoravaju na nailazak inače tihog vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo