ONEMOGUĆITE LOPOVIMA POSAO: / Uz ovih 12 savjeta zaštitite svoj automobil od krađe

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock
8.5.2017.
12:18
Thinkstock
VOYO logo

Autoportal.hr donosi 12 savjeta kako automobil zaštiti od krađe.

1. Izbor automobila

Postoje marke koje u očima kradljivaca uživaju veću popularnost u odnosu na druge. Volkswagen, Audi, BMW, Škoda... popularniji su u kriminalnim krugovima od, primjerice, japanskih ili korejskih vozila, a dobro je znati i da su lakše uočljiviji (bojom, karoserijskom izvedbom) 'sigurniji'. Oni koji spadaju u nekakvu 'sredinu' popularnosti pa ih je time i lakše 'sakriti' svakako su poželjnija meta od, uzimimo za primjer, žutog kabrioleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Alarm

Svakako poželjan zvučno-svjetlosni mehanizam koji odbija kradljivce. Autoportal.hr podvlači da CAN alarmi koji se mogu naći na tržištu, a 'koji se priključuju na glavnu elektroničku instalaciju i povezani su s elektroničkom blokadom, mogu se tako složiti da ih ni 'profesionalci' ne mogu utišati, ili im za to treba puno vremena, uz tuljenje, kojeg nemaju'.

3. Elektronička i električna blokada

Blokiranje električne pumpe goriva i elektropokretača svakako je dobra ideja ugradi li se u sklopu alarma, a još bolja kao odvojeno ugrađen sustav. Lopovi ovim dobivaju pune ruke posla kojeg treba obaviti u malo vremena pa je izgledno da će odustati od svoje namjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Mehanička blokada

Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

Samo njeno uočavanje, bilo na volanu, bilo na ručici mjenjače, natjerat će kradljivca da se okrene lakšoj meti. Istu je moguće ukloniti piljenjem (primjerice volana) što umanjuje mogućnost prodaje vozila budući da kupnja novog sa sobom vuče činjenicu da prodavač o tome mora obavijestiti policiju. Jasno, moguće je svoju metu odšlepati do skrivene garaže i ondje obaviti posao, no kradljivcima i jednostavnije pronaći metu bez takve zaštite i odustati od vešeg automobila.

5. Graviranje svih stakala

Krade li se automobil zbog dijelova onda ovo i nije najsigurnija varijanta, no rizici lopovima rastu žele li ga prodati. Ugravirana, primjerice, registarska oznaka automobila na staklima definitivno odbija takve od nauma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Izmijenite/premjestite OBD priključak

'Noviji se auti kradu preko OBD priključka, bilo da se poništi ili učita elektronički kod koji gasi alarm i isključuje elektroničke blokade za paljenje i dovod goriva, bilo da se priključi već pripremljeni sklop odnosno cijela pripremljena instrumentna ploča s elektronički premoštenim blokadama', upućuje izvor dodajući da ugradnja novog s izmijenjenim položajem i rasporedom pinova tjera kriminalnce na kapitulaciju.

7. Otvaranje haube na drugi način

Namjera onih koji vam žele otuđiti auto jest što prije 'otvoriti haubu, kako bi pjenom iz spreja ili krpom utišali alarm, a u slučaju mehaničke blokade mjenjača pokušali odvojiti mjenjačku kutiju od polužja za šaltanje, ubacili u drugu, upalili motor i nestali.' Svakako će ih odvratiti intervencija mehaničara sposobnog promijeniti način otvaranja poklopca motora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Satelitsko praćenje automobila

Ugovara se sa zaštitarskim kućama i omogućava čak i gašenje motora na daljinu.

9. Mobitel na skrivenom mjestu

Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

Zanimljiva ideja korištenja starijih mobitela čija baterija, posebice u stanju mirovanja, traje danima. Stišan, napunjen, s prepaid brojem i skriven lako će policiji omogućiti ulazak u trag nestalom automobilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Hands-free ključ držite u alu foliji

'Zamatanje elektroničkog ključa/kartice u aluminijsku foliju koja blokira signal ili stavljanje u kutijicu iznutra troslojno obloženu folijom, izludit će lopove u traženju signala i natjerati ih u bijeg.' Njihovo korištenje dekodera kojim pojačavaju signal ključa/kartice, otvaraju vrata automobila i sve deblokiraju pokazat će se dovoljno teškom misijom da od nje i odustanu.

11. Sredstva odvraćanja

Sama naljepnica koja upućuje na alarm odvratit će manje vješte lopove, a svakako i profesionalne ukoliko dokazuje ugradnju u specijaliziranom servisu. Razlog je jasan, takvi vrlo dobro znaju metode rada kradljivaca i alarme ugrađuju na poseban način. Korisna je i ugrađena 'ledica' koja treperi drugom bojom i na drugom mjestu od uobičajenog pri postavljanju alarma, pa čak i ako alarma nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12. Pažnja i procedura

Zvuk koji ukazuje na zaključavanje i treperenje žmigavaca dobra su provjera jeste li i izvršili radnju zaključavanja vozila. Kradljivci koji blokiraju signal koji onemogućava radnju zaključavanja računaju na to da se možda nećete okrenuti i provjeriti je li automobil ostao otvoren i neblokiran ili ne. Dobar je savjet i sa ostavljanjima ključeva u praonicama i servisima. Nipošto to ne treba raditi ukoliko nemate potpuno povjerenje u njih.

Više o temi pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo