UMJETNA INTELIGENCIJA

OGROMAN TEHNOLOŠKI NAPREDAK: Vlasnik Tesle predvidio kakvi će automobili biti za 10 godina

Izvršni direktor Tesle Elon Musk gostovao je na World Government Summitu u Dubaiju, gdje je govorio o budućnosti automobilske industrije.

Analitičari tvrde kako su upravo automobili njegove kompanije pokazatelj onoga što možemo očekivati od automobilskog tržišta budućnosti, u kojem bi trebali dominirati električni i autonomni automobili.

Teslini automobili već sada imaju autopilot koji može sam upravljati vozilom, iako su iz tvrtke upozorili da vozač nikada ne smije odvajati ruke od volana te mora uvijek biti spreman preuzeti kontrolu nad automobilom.

Velik napredak umjetne inteligencije

U idućih nekoliko desetljeća, predviđa Elon Musk, očekuje se veliki napredak umjetne inteligencije i autonomnosti vozila, piše Business Insider. Direktor Tesle vjeruje kako će za deset godina biti prilično neobično proizvoditi automobile koji nisu u potpunosti autonomni. Sve više kompanija ulaže novac u razvoj tehnologije i računala koja će upravljati automobilima pa možemo očekivati kako će za desetak godina cestama voziti u potpunosti autonomna vozila.

Klasični automobili neće tako brzo nestati

Ipak, to ne znači da će već 2027. ovakva vozila dominirati cestama. Trebat će proći puno vremena dok klasični automobili postanu stvar prošlosti.

‘Danas na svijetu imamo oko dvije milijarde automobila, a ukupna godišnja proizvodnja iznosi oko sto milijuna’, rekao je Musk te dodao kako je prosječni životni vijek automobila između 20 i 25 godina, što znači da bi autonomni automobili u potpunosti mogli zavladati cestama između 2040. i 2050. godine.

Povratak na Net.hr