ČUVAJTE PRIRODU

NOVA RUNDA: Država sufinancira kupnju električnog ili hibridnog vozila

Danas ponovno kreće javni poziv za građane i tvrtke za kupnju električnih i hibridnih vozila, za što je osigurano 7,5 milijuna kuna poticaja.

„Upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70% generira cestovni promet. Zato su važne mjere energetske učinkovitosti u prometu jer njima smanjujemo štetne emisije i utječemo na poboljšanje kvalitete zraka. Sufinanciramo kupnju električnih i hibridnih vozila za građane i tvrtke, projekte u javnom transportu, ili primjerice, treninge eko vožnje. Do sada smo u dvije akcije sufinancirali kupnju 946 električnih i hibridnih vozila“, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Sufinanciraju se projekti kupnje električnih i hibridnih vozila za građane i tvrtke, eko vožnje te ostale mjere energetske učinkovitosti u prometu što, među ostalim, obuhvaća projekte u javnom transportu poput pregradnje vozila na električni pogon i pogon stlačenim plinom, uvođenje sustava javnih bicikala, kupnju električnih bicikala i izgradnju punionica za električna vozila.
Za sufinanciranje izgradnje punionica, uvođenje sustava javnih bicikala i nabave električnih bicikala te pregradnje vozila na električni pogon ili pogon stlačenim prirodnim plinom u 2015. godini osigurano je 8,5 milijuna kuna.

Povratak na Net.hr