banner

BRŽE INTERVENCIJE

MNOGI ZBOG BUKE NE ČUJU SIRENE: Švedska hitna pomoć će gasiti glazbu u automobilima

Ambulantna vozila u Stockholmu uskoro će biti opremljena posebnim uređajima koji blokiraju radio uređaje u vozilima oko sebe, kako bi vozači mogli čuti zavijanje sirene i na vrijeme se maknuti s puta.

Za razliku od mitskog “švedskog TV detektora”, tim mladih znanstvenika, studenata Kraljevskog instituta KTH razvili su funkcionalni radio-uređaj koji “zauzima” široki spektar frekvencija i šalje glasovno upozorenje kroz radio uređaje u vozilima u blizini, kao i tekstualnu RDS poruku koja se ispisuje na displayu audio-uređaja u vozilu, piše BBC.

Signal prekida i veze ostvarene preko bluetooth tehnologije između bilo kojeg glazbenog uređaja i ozvučenja u vozilima.

Brža reakcija

“Vozači obično imaju samo nekoliko sekundi za reakciju i micanje, dok je optimalno vrijeme 10 do 15 sekundi”, kaže Mikael Erneberg, jedan od autora projekta.

Mladi znanstvenik kaže da podaci pokazuju da je sve više vozača koji zbog preglasne glazbe ne reagiraju na zvučne signale ambulantnih vozila i da je zbog toga na cestama i više stresa.

“Želimo privući njihovu pažnju puno ranije nego sada, to smanjuje i stres koji dodatno ugrožava sigurnost. Sustav ima tri funkcije – olakšava posao hitnim službama, povećava sigurnost na cesti i poboljšava uvjete u prometu za ranjive kategorije”, kaže Erneberg.

Probat će i vatrogasci

Sustav u ovisnosti o gustoći prometa prilagođava koliko daleko šalje svoju poruku.

Osim Hitne pomoći, ovaj sustav će u pilot fazi koristiti i neka vatrogasna vozila u Stockholmu, a ukoliko se rezultati budu dobri, plan je njegovu upotrebu raširiti po cijeloj zemlji.

Povratak na Net.hr