KAD JE NEBO GRANICA: / Audijevi Quattro Lunarni roveri spremni za put na Mjesec

Image

Audi je u suradnji sa znanstvenom skupinom Part-Time Scientists razvio Mjesečev rover, koji bi trebao biti lansiran do kraja 2017. godine.

2.12.2016.
7:35
VOYO logo

Njemački proizvođač automobila počeo je projekt izrade lunarnog rovera 2015., ukljućivši se u natjecanje Google Lunar X Prize čiji je krajnji cilj uspješno slijetanje na Mjesec. U okviru projekta, Audi planira na Mjesec lansirati dva rovera.

Na razvoju rovera je radilo 16 Audijevih stručnjaka, a zahvaljujući upotrebi lakih materijala težak je samo 30 kilograma. To znači da je od originalnog primjerka lakši za osam kilograma. Napaja ga Audijeva E-Tron baterija, koju inače koriste električni automobili te tvrtke, a Audi nije otkrio snagu rovera, kao ni njegov domet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj Audija je testirati svoje komponente u najekstremnijim uvjetima, ali i osvojiti primamljivu Googleovu nagradu od 30 milijuna dolara.

Google Lunar X nagrada završit će u rukama tima koji prvi pošalje privatno financirani lander na Mjesec, a taj rover mora prijeći 500 metara i na Zemlju poslati video zapis visoke rezolucije. Naravno, ovo je velik zadatak za tako mali stroj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ALINA lunarni lander može nositi teret težak do 100 kilograma, a bit će lansiran zajedno sa dva Lunar Quattro rovera krajem 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka zadužena za lansiranje je SpaceFlight Industries koja iza sebe ima 11 uspješnih lansiranja u razdoblju između 2013. i 2015. godine. Među tvrtkama s kojim je surađivala je poznati SpaceX Elona Muska, osnivača i vlasnika Tesla Motorsa.

Projektiranje rovera je potpuno dovršeno, a slijede finalna testiranja u kojima će Mjesečevu površinu pokušati "odglumiti" dine na Bliskom Istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljvo je da će moćni Audi u lovu na nagradu morati pobijediti i međunarodnu ekipu Synergy Moon, sastavljenu od astronautičkih entuzijasta i stručnjaka, u kojoj sudjeluje i 15 ljudi iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo