PRIMAMLJIVA NAGRADA

KAD JE NEBO GRANICA: Audijevi Quattro Lunarni roveri spremni za put na Mjesec

Audi je u suradnji sa znanstvenom skupinom Part-Time Scientists razvio Mjesečev rover, koji bi trebao biti lansiran do kraja 2017. godine.

Njemački proizvođač automobila počeo je projekt izrade lunarnog rovera 2015., ukljućivši se u natjecanje Google Lunar X Prize čiji je krajnji cilj uspješno slijetanje na Mjesec. U okviru projekta, Audi planira na Mjesec lansirati dva rovera.

Na razvoju rovera je radilo 16 Audijevih stručnjaka, a zahvaljujući upotrebi lakih materijala težak je samo 30 kilograma. To znači da je od originalnog primjerka lakši za osam kilograma. Napaja ga Audijeva E-Tron baterija, koju inače koriste električni automobili te tvrtke, a Audi nije otkrio snagu rovera, kao ni njegov domet.

Cilj Audija je testirati svoje komponente u najekstremnijim uvjetima, ali i osvojiti primamljivu Googleovu nagradu od 30 milijuna dolara.

Google Lunar X nagrada završit će u rukama tima koji prvi pošalje privatno financirani lander na Mjesec, a taj rover mora prijeći 500 metara i na Zemlju poslati video zapis visoke rezolucije. Naravno, ovo je velik zadatak za tako mali stroj.

ALINA lunarni lander može nositi teret težak do 100 kilograma, a bit će lansiran zajedno sa dva Lunar Quattro rovera krajem 2017. godine.

Tvrtka zadužena za lansiranje je SpaceFlight Industries koja iza sebe ima 11 uspješnih lansiranja u razdoblju između 2013. i 2015. godine. Među tvrtkama s kojim je surađivala je poznati SpaceX Elona Muska, osnivača i vlasnika Tesla Motorsa.

Projektiranje rovera je potpuno dovršeno, a slijede finalna testiranja u kojima će Mjesečevu površinu pokušati “odglumiti” dine na Bliskom Istoku.

Zanimljvo je da će moćni Audi u lovu na nagradu morati pobijediti i međunarodnu ekipu Synergy Moon, sastavljenu od astronautičkih entuzijasta i stručnjaka, u kojoj sudjeluje i 15 ljudi iz Hrvatske.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr