TESLIN AUTOPILOT UBIO VOZAČA! Sustav nije prepoznao kamion: / 'Udar je bio strašan, gornji dio auta potpuno je odrezan'

Image

Američka uprava za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA) istražuje prvi poznati smrtni slučaj u kojem je sudjelovao Tesla Model S, s aktiviranim sustavom autopilota, prenosi RT.

1.7.2016.
10:15
VOYO logo

Dana 7. svibnja ove godine Joshua Brown (45) bio je u vozačevu sjedištu Tesla Modela S u Floridi. Autopilot je bio uključen kada je kamionska prikolica ispred električnog automobila skrenula ulijevo.

Nisu primijetili prikolicu

Brown je poginuo "kada je automobilom prošao ispod prikolice" objavljeno je nakon nesreće. "Gornji dio Tesle Model S Joshue Browna potpuno je odrezan snagom udara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je prošao ispod prikolice, automobil je nastavio voziti dok nije napustio cestu, udario ogradu, probio još dvije ograde te udario u dalekovod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Tesla je ovog četvrtka objavila kako je NHTSA započela s preliminarnim procjenama načina rada autopilota u slučaju ovog sudara.

"Niti autopilot niti vozač nisu primijetili bijelu prikolicu zbog jako svijetlog neba, tako da kočenje nije niti pokušano. Izrazito visoka prikolica u kombinaciji s njenim položajem poprečno na cestu i izuzetno rijetkim okolnostima udara prouzročili su da Model S prođe ispod prikolice", objavljeno je na Teslinu blogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je Model S udario u prednji ili stražnji dio prikolice, čak i pri velikoj brzini, njegov napredni sustav za slučaj sudara najvjerojatnije bi spriječio ozbiljnu ozljedu, kao što je već u brojnim drugim sličnim slučajevima", izjavila je tvrtka.

Vozač kamiona koji je vukao prikolicu, Frank Baressi (62), nije ozlijeđen u sudaru. Vlasti još nisu odlučile hoće li ga tužiti za nesreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek potrebna i pažnja vozača

"Autopilot se stalno poboljšava, ali nije savršen i još uvijek zahtijeva od vozača da bude pozoran", rekli su iz Tesle. "Unatoč tome, kada se koristi u suradnji s nadzorom vozača, podaci bez sumnje pokazuju kako autopilot olakšava trud vozaču, što rezultira u statistički značajnom poboljšanju sigurnosti u usporedbi s 'običnom' vožnjom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autopilot je uspješno prošao više od 210 milijuna kilometara bez smrtnih posljedica, kažu u Tesli. Smrtni slučaj dogodi se u prosjeku svakih 151 milijun kilometara u Sjedinjenim Državama, a svakih 97 milijuna kilometara po svjetskome prosjeku.

Istraga NHTSA-a provjeravat će i je li autopilot pravilno radio u trenutku sudara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autopilot je trenutačno u 'javnoj beta fazi' i korisnici moraju potvrditi da to shvaćaju prije nego što smiju koristiti sustav. Od njih se očekuje i da drže ruke na volanu za vrijeme vožnje, kao i da "održavaju kontrolu i odgovorno ponašanje" za svoja vozila.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo