JESTE LI VOLJNI PUHATI? / Prestaje se proizvoditi legendarni uređaj zbog kojeg su umirali od straha milijuni vozača

Image
Image

Tko već nije morao "puhati" nakon što ga je zaustavila prometna policija? Njemačka firma Dräger konačno prestaje s proizvodnjom tih kobnih cjevčica koje će pozelenjeti ako je vozač pio alkohol

17.2.2016.
9:02
VOYO logo

"Pa da počnemo s ovom posljednjom serijom, treba samo stisnuti ovaj gumb. A cjevčice će odmah početi ispadati na traku iza stroja." Djelatnik tvrtke Dräger Hauke Giertz pokreće stroj u tvornici u Lübecku koja je desetljećima bila strah i trepet vozača diljem svijeta - osobito onih koji znaju cijeniti dobru kapljicu. I doista, kratke staklene cjevčice ubrzo počinju ispadati iz prvog stroja i kreću prema drugom: "Tamo se u njih stavlja preparat kojim se mjeri količina alkohola u okolini."

Cjevčice se pune sumpornom kiselinom i kemikalijom koja izgleda tek kao žuti pijesak: to je kalijumdikromat. Ako on dođe u dodir s alkoholom, poprimi zelenu boju. To je izum upravo ove njemačke tvornice i to je doslovce bila pijana ideja, objašnjava nam glasnogovornik tvrtke Herbert Glass.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priča o tim cjevčicama jest da se početkom 50-ih u samoj tvornici održavala proslava suradnika u laboratoriju, a sljedećeg dana su se neki suradnici upustili u raspravu, tko od njih još najviše bazdi po alkoholu. Iz te ideje je nastao projekt stvaranja tih cjevčica koje će mjeriti količinu alkohola u zadahu i taj je proizvod onda pušten u prodaju 1953. godine."

Dosta je orgija po cestama

Ma koliko nam se to danas čini nezamislivo, zapravo vozačima nije oduvijek bilo zabranjeno voziti nakon (čak i pozamašne) konzumacije alkohola. Doduše, prvi vozač koji je kažnjen jer je pijan pokušao voziti je bio jedan vozač taksija u Velikoj Britaniji još 1897., ali dugo je policajcima bio jedini kriterij pijanstva može li vozač hodati ravno po crti ili može li zatvorenih očiju naći gdje mu je uho (zapravo, to doista nije lako nakon par čaša).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali u 50-im godinama prošlog stoljeća automobila je bilo sve više - i sve više mrtvih u prometnim nesrećama. Tada je počeo opći progon pijanih i supijanih vozača. Proizvod tvrtke Dräger je došao u pravi trenutak i to je bilo rođenje one zlokobne rečenice "molim Vas, puhnite ovdje..." Te cjevčice je njemačka tvrtka isporučivala policijama diljem svijeta, a u Njemačkoj su se koristile sve do 90-ih prošlog stoljeća.

"Sad dolazi kontrola, jesu li cjevčice ispale ispravno. Onda ih se uklanja s ove izlazne kutije i prvo treba provjeriti je li staklo ostalo čitavo i ima li dovoljno kristala u njima i jesu li u njima svi potrebni sastojci. Uspoređujem ih s uzorkom koji stoji ovdje na mjestu kontrole", objašnjava djelatnik Drägera Giertz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa to je naša najpoznatija cjevčica!"

Svi njegovi pokreti su i više nego vješti, to je već radio nebrojeno puta. Ipak, kod ove posljednje serije se i kod djelatnika tvornice javlja nostalgija. Voditelj smjene, Andreas Müller nam priznaje:

"To je bio prestižni proizvod tvrtke Dräger i naravno da smo sad malo nostalgični. Pa to je najpoznatija cjevčica koju smo ikad ovdje proizvodili!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer takve kemijske probe alkohola već dugo ne koristi njemačka policija i čitava proizvodnja je odlazila u izvoz, objašnjava glasnogovornik Herbert Glass.

Image
Image

"Posljednja mušterija koja je kupila veću količinu je bila, između ostalih, i policija Šri Lanke. Ali posljednjih godina se naručuje sve manje tako da ćemo i ovu zadnju seriju staviti u skladište, da vidimo tko će je kupiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer možda će mnoge vozače obradovati vijest da Dräger više ne proizvodi te cjevčice, ali loša je vijest - danas postoje novi, elektronički uređaji koji su mnogo precizniji. Samo stariji vozači se još sjećaju straha "hoće li pozelenjeti" i naraštajima su kolali savjeti kako da se prevari prometnu policiju. Žvakaća guma, mentol-bomboni, grickanje zrnja kave...

Bilo je i egzotičnih savjeta, na primjer u usta staviti malo ugljene prašine. Ma koliko zvučalo odvratno, zapravo taj savjet nije bio loš, ali je spuštao količinu alkohola u dahu možda tek za promil ili dva. Dakle ako ste popili čitavu bocu "brlje" - nema tu nikakve nade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pušite ovdje..."

Takvi trikovi nemaju šansi pred današnjim uređajima. I njih proizvodi Dräger, a Glass nam objašnjava: "Senzor u aparatu posve specifično mjeri količinu alkohola u zadahu i potpuno je neosjetljiv na druge elemente. Time se dobivaju i mnogo precizniji rezultati nego što su se dobivali ovom cjevčicom."

Uređaj za alkotest je standardna oprema Carole Aßmann. Ona je policajka postaje Lübeck i ovaj crni aparatić veličine mobitela i sa samo tri gumba je uvijek u njezinom službenom vozilu. Upotreba je sasvim jednostavna, objašnjava policajka: "Cjevčica za usta je u jednoj vrećici i to se baca nakon upotrebe. Vadi se i stavlja na aparat, čuli ste kako je napravilo 'klik', to znači da je učvršćena. Pokrećete uređaj ovim gumbom..." I onda i nama govori onu zlokobnu rečenicu: "Pušite ovdje dok vam ne kažem stop. Još, još, još... Stop!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I doista, odmah se na ekrančiću uređaja pojavila vrijednost i to u točnosti dvije znamenke iza decimalne točke. Iz starog doba zapravo još u zakonima mnogih zemalja postoji mogućnost da vozač zatraži dodatnu liječničku kontrolu i utvrđivanje doze alkohola u samoj krvi. Ali policajka iz svog svakidašnjeg iskustva zna: nemate šanse, aparatić je dovoljno precizan i praktično se nikad ne događa da vrijednost krvi pokaže drugu razinu alkohola. A onda tu dolaze i tajne o kojima policajka nerado govori. Jer ova njemačka tvrtka proizvodi i aparatiće koji kod vozača i sumnjivih osoba mogu pronaći i druge, još opasnije opijate i narkotike.

Image
Image

Vremena se mijenjaju...

Carola Aßmann je stupila u policiju još u vremenima kad je i ona koristila legendarne cjevčice. I ona je pomalo nostalgična kad se sjeti tih dana: "Još imam u ušima onaj zvuk dok režete staklenu cjevčicu malenim nazubljenim skalpelom, jer cjevčice se moraju otvoriti prije upotrebe. Imam i u prstima taj osjećaj dok tako pilite. Da, nostalgija, ali Bože moj, vremena se mijenjaju i zbog toga sigurno neću roniti suze."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stroj u tvornici Dräger za proizvodnju kemijskih alkotestova će već u slijedećim danima biti rastavljen i odlazi u staro željezo. Cjevčicama je definitivno došao kraj, ali se mora i reći da su ispunile svoju dužnost. Broj poginulih u prometnim nesrećama u Njemačkoj je počeo padati već kad je uvedena zabrana vožnje pod utjecajem alkohola i zapravo je neprestance padao - s izuzetkom godina nakon ujedinjenja Njemačke - sve do prošle godine. Prošle godine je nakon dugo vremena u Njemačkoj opet zabilježen maleni, ali ipak porast broja poginulih u prometnim nesrećama. Ali danas mnogo češći razlog prometne nesreće nije bio što je vozač bio pijan, nego zato što je koristio svoj mobitel, piše DW.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo