ČISTOKRVNI SPORTAŠ

JAGUAR NASTAVIO SVOJ PUT KROZ POVIJEST: Nakon 62 godine ponovno se proizvodi model D-type

Posljednji primjerak modela D-type proizveden je 1956. godine

Jaguar Classic ima novi razlog za pohvaliti se – ponovno se proizvodi model D-type, a prvi će model biti izložen na salonu retroautomobila u Parizu tijekom tjedna.

U pitanju je sportski trkači automobil koji ispravlja nepravdu staru više desetaka godina. Naime, 1955. godine Jaguar je iznio plan o proizvodnji sto primjeraka ovog modela, no zaustavio se nakon brojke 75. Preostalih 25 iz ambicije proizvođača stare 62 godine sada će biti proizvedeni u njihovim pogonima u Warwickshireu.


D-type, pobjednik utrke 24 sata Le Mansa u razdoblju od 1955. do 1957. godine, bio je pokretan 6-cilindričnim XK motorom. Baš svi aspekti proizvodnje za klijente u ovoj godini pratit će originalne specifikacije sportaša koji je nekoć oduševljavao.

“Jaguar D-type je jedan od onih ikonskih, prekrasnih natjecateljskih automobila s izvanrednim rezultatima u najtežim utrkama. Jednako je spektakularan i danas, a prilika za projekt koja se pruža za nastavak njegove uspješne priče, jedna je od onih koje se događaju jednom u životu i koju ćemo s ponosom ispuniti”, potvrdili su iz Jaguara.

Jaguar Classic već je odradio sličan posao zatvorivši 2014/15 krug proizvodnjom modela E-type – proizveli su ih šest koliko ih je nedostajalo do tada dogovorene brojke – odnosno proizvodnjom modela XKSS u 2017/18 u devet obećanih no dotad nikad proizvedenih primjeraka.

NOVI ORIGINAL: Jaguar XKSS ispravlja nepravdu staru 59 godina

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr