Hrvati u lovu na Guinnessov rekord

24.6.2011.
15:48
VOYO logo

Postojeći rekord iznosi 2.456,88 kilometara, a ostvaren je u VW Passatu 1,6 TDI Bluemotion u eventu koji je organizirala redakcija The Sunday Timesa.

Vozilom je tom prilikom upravljao Gavin Conway od Maidstonea u Velikoj Britaniji do autoceste A26 u Francuskoj između 3. i 5. kolovoza 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari hrvatskog Auto motora i sporta pokušat će srušiti njegov rekord vozeći hrvatskim cestama. Obaranje Guinnessovog svjetskog rekorda u broju prijeđenih kilometara s jednim spremnikom goriva velik je izazov organizatorima ovog projekta. Ne samo zbog toga što su pravila Guinnessa vrlo stroga i dopuštaju isključivo linearno kretanje, nego i zbog toga što je donesena odluka da se vozi samo hrvatskim cestama kako bi se na početku sezone na taj način promovirala Republika Hrvatska. U pokušaj rušenja rekorda krenut će se sa serijskim VW Passatom nove generacije opremljenim 1,6 TDI Bluemotion motorom. Sama ruta počinje kod Volkswagenovog partnera AC Jesenović u Čakovcu, 27. lipnja, zatim kreće prema slavonskim cestama i nakon toga dalje prema jugu.

Pod linearnim kretanjem podrazumijeva se da vozilo niti jednog trenutka neće dva puta proći istim mjestom jer stroga pravila ne dopuštaju čak niti vožnju u suprotnom smjeru po jednoj prometnici. Dakle, jednom iskorištena cesta do kraja obaranja rekorda više se ne smije koristiti, pa su u rutu uključene i brdovite dionice Like, što dodatno povećava izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vožnji će biti potrebno mnogo živaca i koncentracije jer se prosječna potrošnja ne bi smjela podići iznad prosječnih 3,13 litara, koliko je iznosio prosjek vlasnika postojećeg rekorda. Težak zadatak, ali ne i neostvariv uzmu li se u obzir sinergija modernih tehnologija koje Volkswagen ugrađuje u svoje modele i stručnost domaće redakcije Auto motora i sporta.

Trajanje pokušaja obaranja Guinnessovog rekorda teško je predvidjeti jer će se voziti dok u spremniku bude goriva, ali može se očekivati da će za to trebati dva ili tri dana. Volkswagen i Auto motor i sport ovom prilikom čitatelje mole za strpljenje ukoliko prilikom vožnje naiđu na naš automobil jer vozit će se ekonomično, što u nekim situacijama može biti i prilično sporo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadamo se da će vozači imati razumijevanja za ovaj pothvat jer ne ruši se Guinnessov rekord baš svaki dan, isto kao što se i baš svakim automobilom ne može prijeći više od 2.000 kilometara s jednim spremnikom goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo