Sigurnost prije svega

EUROPSKI IZVJEŠTAJ DOKAZAO: ‘Žene su bolji vozači i mogle bi smanjiti broj poginulih na cestama’

‘Žene su sigurniji vozači i mogle bi popraviti crnu europsku statistiku broja poginulih na cestama’, istaknula je, europska povjerenica za promet Violeta Bulc.

Predstavljajući podatke o sektoru transporta u EU Violeta Bulc je istaknula: “Žene vozači se bolje brinu o vozilima i imaju bolje rezultate kada je u pitanju sigurnost vožnje i možda je vrijeme da napravimo temeljitu analizu toga.”, prenosi EurActiv.com. Ipak, žene su mnogo manje zastupljene u europskoj industriji transporta, pokazuje izvještaj u kojem su ocjenjene performanse 28 zemalja članica.

NEVJEROJATAN BROJ NEISPRAVNIH VOZILA NA CESTAMA: Iz EU uvozimo loše rabljene automobile

Ranije ove godine Komisija je kritizirala članice EU zbog porasta broja poginulih na cestama u 2015. godini, Bulc je trend ocijenila “zabrinjavajućim”. Komisija je obećala da će do 2020. smanjiti broj poginulih na putevima za polovicu u odnosu na 2010, kada je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 31.400 ljudi.

Mladi muškarci najopasniji

EU mora pojačati napore da bi taj cilj i ostvarila, iako se europske ceste smatraju najsigurnijima u svijetu. U 2015. je na cestama u EU poginulo 26.000 ljudi, pokazalo je istraživanje Europskog vijeća za sigurnost prometa.

Prema istraživanju. mladi muškarci, krivi su za neproporcionalno mnogo nesreća, ali i pod većim rizikom da stradaju ili se teško ozlijede u nesreći.

“Mladi vozači, posebno muškarci, nisu opasnost samo za sebe, oni više nego vozači iz ostalih starosnih grupa predstavljaju opasnost i za one koji s njima putuju, ali i za druge sudionike u prometu “, navodi se u istraživanju.

CRNI TJEDAN NA HRVATSKIM CESTAMA: U stravičnom nizu prometnih nesreća u samo četiri dana poginulo čak 10 osoba!

Ne idite u Bugarsku i Rumunjsku…

Bulc je ranije ukazala da bi “automobili bez vozača” mogli smanjiti broj poginulih u EU. Međutim, takvi se automobili još godinama neće moći kupiti u EU.

Nizozemska je treću godinu zaredom najbolje plasirana u izvještaju Europske komisije o transportu u EU jer je zabilježila najbolje rezultate u 15 od 30 kategorija. Slijede Švedska, Njemačka i Austrija. Rumunjska je drugu godinu za redom posljednja na listi a za 2015. dobila je još niže ocijene nego 2014. godine za udio alternativnog goriva i obnovljive energije.

U Rumunjskoj je broj poginulih na cestama i željeznici veći od europskog proseka a u 2015. je u nesrećama poginulo 95 ljudi na milijun stanovnika. Prosjek EU je 52 na milujun. Ipak, najviše poginulih na cestama u EU u 2015. je u Bugarskoj – 98 na milijun stanovnika, a najmanje na Malti – 26 na milijun.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr