ELEKTRIČNI BOLIDI: / Formula E svakim danom ima sve više poklonika, evo i zašto

Image

Iako su prošle samo 3 godine otkad je održana prva utrka, ali Formula E iz dana u dan privlači sve veći broj obožavatelja automobilizma i ljubitelja tehnologije.

16.11.2015.
15:30
VOYO logo

Trenutno je u Formula E prvenstvu deset momčadi, 20 vozača i 40 automobila, svaka momčad ima 4 vozila i 2 vozača. Francuska, SAD, Argentina, Urugvaj, Malezija, Kina, Velika Britanija, Rusija i Njemačka domaćini su ukupno 11 ePrix utrka, a uskoro će biti objavljen domaćin još jedne utrke u kalendaru.

Image
Image

Ne manjka ni zvučnih imena u Formula E prvenstvu. Vjerojatno najveća zvijezda je Jacques Villeneuve, prvi bivši vozač Formule 1 koji se prebacio na električne bolide. Zajedno sa Stephane Sarrazinom vozi za Venturi momčad. Pažnju privlači i Bruno Senna, 22-godišnji rođak legendarnog Ayrtona Senne, kao i Nelson Piquet Jr, sin istoimenog velikana Formule 1. Što se momčadi tiče, nakon dvije ovogodišnje utrke na čelnim pozicijama su Audi i Renault. Sljedeća utrka na rasporedu je 19. prosinca u urugvajskom Punta Del Este.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sad ono najzanimljivije. Električne formule mogu ubrzati od 0 do 100 km/h za otprilike 3 sekunde, dok je njihova maksimalna brzina oko 225 km/h. A generatori koji pune baterije koriste glicerin, nusprodukt kod proizvodnje biodizela.

Image
Image

Veliku ulogu u cijelom projektu ima i Mate Rimac, odnosno njegova tvrtka Rimac Automobili. Naime, jedan primjerak nadaleko poznatog Concept One električnog automobila s 1000 KS i ubrzanjem do stotke za 2,8 sekundi kreiran je za potrebe direktora utrke, koji u njemu vrši inspekciju staze i druge dužnosti, a u Concept One se voze i gosti za vrijeme Formula E promocijskih događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom, bilo da se radi o uzbudljivom prijenosu uživo, razgovorima s novom generacijom vozača i obožavatelja ili reportaži iz pogona u kojima se konstruiraju električni bolidi, budite sigurno kako ćete naći puno zanimljivog sadržaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo