DOSEGNUT JE PLAFON: / Nakon što su godinama smanjivali motore, sada ih moraju povećavati

Image
Foto: AFP, DAMIEN MEYER
24.10.2016.
8:39
AFP, DAMIEN MEYER
VOYO logo

Kako izvještava Reuters, tvrtke kao što su Volkswagen, General Motors i Renault obrnut će tz. downsizing proces koji je posljednjih godina naročito uzeo maha i doveo do toga da su motori ispod jedne litre zapremine uobičajena pojava u manjim automobilima.

Navodi se da je uočeno da mali benzinski motori izbacuju "znatnu količinu finih čestica i ugljičnog monoksida", a da toplina koju stvaraju kompaktni turbo dizel agregati rezultira povećanim očitavanjem dušičnog oksida, čak 15 puta iznad dopuštenih granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se, na primer, očekuje da će zbog problema s previskoim emisijama štetnih plinova Volkswagen ukinuti trocilindarski 1,4 litarski dizel, i zamijeniti ga 1,6 litarskom jedinicom s 4 cilindra.

Renault za 10, GM za čak 30%

Renault bi također trebao u budućnosti povećati zapreminu svog 1,6 dizel motora za 10-ak posto, dok će sljedeća generacija pogonskih agregata General Motorsa, koja će se pojaviti 2019. godine, također biti veća za 25-30% u odnosu na aktualni 1,2 litarski dizelaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su nove tendencije u proizvodnji motora izvjesne, potvrđuje i izjava koju je nedavno dao direktor Renault-Nissana zadužen za pogonske sustave, Alain Raposo.

"Tehnologija koju smo do sada koristili za smanjenje kapaciteta motora više nam ne omogućava da ispunjavamo postavljene emisijske standarde. Dostigli smo granicu u downsizingu", rekao je Raposo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, u Renaultu su uvjereni kako će dizel motor uskoro potpuno nestati s europskih cesta.

Analitičari procjenjuju da će zbog striktnih testova koji će se obavljati u realnim uvjetima vožnje, a ne kao do sada u kontroliranom laboratorijskom okruženju, u budućnosti nestati benzinci ispod 1,2 litre zapremine, kao i dizelaši ispod 1,5 litre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo