NIŠTA NAFTA, SAMO STRUJA

DO 2030. GODINE: Njemačka planira ukinuti prodaju automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat podržao je prijedlog da da se u Njemačkoj do 2030. godine zaustavi prodaja automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, prenosi Der Spiegel.

Kako bi smanjila emisiju ugljičnog dioksida, najjača ekonomija Europe planira  do 2030. godine obustaviti prodaju automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Očekuje se da će njemački zakonodavci pozvati svoje kolege u Bruxelleslu da podrže ovu inicijativu.

NISSANOVO ISTRAŽIVANJE: U Japanu je broj punionica električnih automobila nadmašio broj benzinskih postaja

Prelazak na prodaju automobila samo s nultom emisijom, tisuće njemačkih radnika stavlja u poziciju da bi mogli ostati bez posla, a automobilsku industriju u opasnost, jer automobili na električni pogon zahtijevaju samo desetinu zaposlenih trenutno zaposlenih u auto industriji.

Raste udio električnih automobila

U Njemačkoj smatraju da se značajni rezultati mogu postići uvođenjem u promet većeg broja električnih automobila, što bi doprinijelo da se emisija CO2 do 2020. godine smanji za 40 posto u usporedbi s razinama ugljičnog dioksida 1990. godine.

Norveška je uz pomoć sličnih mjera uspjela postati lider po broju električnih automobila na cestama u odnosu na broj stanovnika.

Očekuje se da će udio automobila s nultom emisijom na tržištu Njemačke 2025. iznositi 8 posto, u odnosu na današnjih 0,6 posto, dok bi do 2030. godine broj električnih i hibridnih vozila na cestamo trebao iznositi 6 milijuna.

Povratak na Net.hr