AIRBUS ZA POVIJEST: / Prvi prelet kanala La Manche u zrakoplovu na električni pogon

Image
Foto: You Tube (PrintScreen)
Image
Foto: You Tube (PrintScreen)

Pilot Hugues Duval ušao je u povijest nakon što je jutros preletio kanal La Manche u električnom zrakoplovu.

10.7.2015.
11:15
You Tube (PrintScreen)
VOYO logo

Zrakoplov Airbus E-Fan 2.0 poletio je na električni pogon u čast prvog zrakoplovnog pionira Louisa Blériota koji je u srpnju 1907. godine prvi preletio kanal La Manche, i to od Calaisa u Francuskoj do Dovera u Engleskoj. Letio je 37 minuta, a to je tada bio veliki uspjeh za zrakoplovstvo.

Kompanija Airbus sada je svojim letom označila prekretnicu u povijesti zrakoplovstva jer je ovo prvi prelet kanala La Manche u zrakoplovu kojeg pokreće isključivo električna energija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prototip E-Fan 2.0 zrakoplova ove paneuropske zrakoplovne i obrambene tvrtke koristio je baterije umjesto konvencionalnog goriva kako bi pokretao svoje dvostruke motore tijekom leta dugog 66 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Airbus je razvio ovu vrst zrakoplova kako bi odgovorio izazovima u korištenju električne energije za napajanje zrakoplova. Elektricitet ne ostavlja iza sebe zagađujući ispuh i znatno je tiši od tradicionalnih oblika pogona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E-Fan ima dva sjedala i teži samo 550 kilograma kad je prazan zahvaljujući strukturi od karbonskih vlakana te postiže maksimalnu brzinu od gotovo 120 čvorova - oko 61 kilometra na sat - iako krstari na brzini od oko 45 km/h. Raspon krila mu je 9,5 metara, a dug je gotovo 7 metara.

Image
Image

Njegova litij-polimerska baterija, velikog kapaciteta i male težine, može napajati zrakoplov između 45 minuta i jednog sata, ovisno o količini snage koju pilot koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva elektromotora blizanca imaju maksimalnu snagu od 60 kilovata.

Airbus je dosada uložio 20 milijuna eura u razvoj tehnologije za ovaj zrakoplov i nada se da će u 2017. ili 2018. godini predstaviti proizvodni model E-Fan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i planove za inačicu s četiri sjedala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

telegraph.co.uk/Netmobil.hr

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo