[VIDEO]

UBER SURAĐUJE S NASA-om: Leteći automobili postaju stvarnost, pojavit će se na nebu već za dvije godine

Kada čujete za leteće aute, pomislite na nešto iz Petog elementa ili Bladerunnera.

Možda zvuče znanstveno-fantastično ali, ako je za vjerovati Uberu, uskoro bi trebali postati stvarnost. I to već za dvije godine.

Ne pogoršava postojeći promet

Uber je još prošle godine objavio kako planira nuditi uslugu letećih automobila u sklopu novog programa pod nazivom ‘Uber Elevate’, prenosi IFLScience.

Voditelj projekta Jeff Holden rekao je publici na Web Summitu u Portugalu kako će tvrtka dodati Los Angeles popisu gradova u (nad) kojima će se vršiti testiranja.

“Radi se o jednom od prometno najzagušenijih gradova na svijetu danas”, rekao je Holden. “Onui tamo praktički nemaju infrastrukturu masovnog javnog prijevoza. Ova vrsta pristupa omogućuje nam da jako jeftino primjenimo metodu masovnog prijevoza koja neće pogoršati postojeći promet.”

Vaganje prije leta

I kako bi sve ovo trebalo raditi?

Baš kao što naručujete i obični Uber, i svoj leteći taksi biste naručili preko Uber aplikacije. Zatim biste otišli do ‘nebeske luke’ koja bi se nalazila na krovu obližnje zgrade. Tamo će vas prvo izvagati kako bi bili sigurni da niste preteški za leteće vozilo.

Još uvijek vam ovo djeluje pomalo prenategnuto? Trenutno čak 19 drugih firmi isto tako razvija leteće automobile. “Postignuto je dosta napretka koji se teško vidi izvana”, rekao je Holden.

Primjer usporedbe letne rute do zračne luke s automobilskomFoto: uber

Ali sigurno će biti skupo? Holden obećava da neće, “To nije Uberov način rada.”

“Ako već radimo ovo, morate vjerovati da ćemo cijenu postaviti stvarno nisko”, rekao je. Biti će dovoljno jeftino da vam i dalje bude jeftinije nego da posjedujete vlastiti auto.

Ako ste još uvijek skeptični, Holden uvjerava kako su sve dobro proučili te da vjeruju kako je njihov plan u potpunosti izvediv.

Zračna kontrola u suradnji s NASA-om

BUDUĆNOST POPUT ONE IZ ‘BLADE RUNNERA’: Toyotin leteći auto bit će spreman već za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Holden je objavio i da se Uber udružio s NASA-om kako bi razvili sustav kontrole zračnog prometa kojim bi upravljali ove (potencijalno autonomne) taksije. Dogovor znači de će ove dvije firme razmijenjivati tehnologiju i znanje.

Uz Los Angeles, probni će se letovi odvijati na nebu iznad Dubaija te Dallasa-Fort Wortha.

Povratak na Net.hr