SIGURNA VOŽNJA

TREBA VAM NACRTATI? MOŽE! Mercedes prednjim svjetlima projicira prometne znakove na cestu

Mercedes je video-zapisom pokazao prototip sustava prednjih svjetla za skorašnje proizvodne modele koji se automatski prilagođavaju drugim sudionicima prometa, ali mogu i projicirati sliku na površinu ceste. Službeni naziv sustava, sličnog onom pokazanom na konceptnom F 015, je Digital Light.

Potvrđeno je pritom kako je namjera proizvođača povećati sigurnost samog vozača i ostalih uključenih u promet u noćnim satima. Ono što, ipak, najviše upada u oči svakako je mogućnost korištenja svjetla kao projektora koji na površinu ispred automobila ‘izbacuju’ slike visoke rezolucije.

Komunikacija sustava i satelitske navigacije tako vozača prikazom na putu ispred automobila upozorava je li se previše primaknuo vozilu ispred, u mogućnosti je projicirati širinu vozila na dijelovima suženih prometnica otkrivajući kako ih sigurno proći, upozoriti znakom ‘stop’ na potrebu zaustavljanja, ali i pokazati pješaku uz cestu namjeru zaustavljanja projiciranjem zebre preko koje ovaj može proći.

Jasno, opcija ima još, a nesumnjivo će uz napredak tehnologije i primicanje vremena njihove implementacije biti i dodatno proširene.

Povratak na Net.hr