iPhone će biti daljinski upravljač za vaš auto

Jednog dana moći ćete kontrolirati svoj automobil uz pomoć iPhonea.

Appleov CarPlay će donijeti moć iOS-a na vaš infotainment sustav u automobilu, međutim tvrtka ima mnogo ambicioznije planove. Patent koji je u utorak odobren otkriva kako Apple planira jednog dana vaš iPhone pretvoriti u daljinski upravljač za vaš automobil.

Patent, koji je zapravo podnesen još u lipnju 2012. godine, donosi pojedinosti o tome kako vaš iPhone može komunicirati pomoću Bluetooth veze u automobilu.

Nema ništa novo kad je riječ o kontroliranju vašeg automobila iz daljine, međutim Appleov pristup otišao je korak dalje. Koristeći Bluetooth, vaš iPhone mogao bi automatski aktivirati određene funkcije u automobilu dok hodate prema njemu i to bez potrebe da mobitel vadite iz džepa.

Apple opisuje niz “Bluetooth prstenova” oko vašeg automobila. Kada prođete svaki od njih, iPhone bi mogao poslati unaprijed određene komande u automobil. Na primjer, automobil se iz daljine može upaliti, a prtljažnik će se otključati samo ako ste došli blizu automobila.

Ista tehnologija također se može koristiti kao sigurnosna značajka, primjerice na način da paljenje automobila bude blokirano sve dok sustav ne potvrdi da sjedite u vozačkom sjedalu.

Konačno, ovaj patent također opisuje kako bi Apple mogao koristiti mobilni signal za kontrolu vašeg automobila iz daljine. Naime, možda mu želite poslati nalog da se rashladi ili zagrije unutrašnjost dok dođete do vozila kako ne bi gubili vrijeme i kako bi vam vožnja bila što ugodnija.

Naravno, ovo je samo patent, ali Apple bi mogao napraviti sjajne stvari s ovim idejama. S CarPlayom ne bi trebalo biti previše problema. Bit će dovoljno u automobil dodati jednostavan Bluetooth prijemnik. Čak i ako mu otključavanje vašeg automobila iz daljine bude jedini zadatak.

CarPlay demonstracija: Mogućnosti iPhonea u Ferrariju FF

//www.youtube.com/embed/nSWJvSmL964?rel=0

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr