Laki i jednostavni

NAPOKON: Komercijalni leteći automobili postaju stvarnost

Nizozemska tvrtka PAL-V počela je primati narudžbe za svoj PAL-V Liberty, “prvi certificirani komercijalni leteći automobil.”

Tvrtka ga opisuje kao “revolucionarni proizvod koji otvara doba letećih automobila”. “PAL-V Liberty je brak sigurnosti i zabave, projektiran da zadovolji najzahtjevnije mušterije.”

JOŠ MALO PA U SVIM BOLJIM AUTOSALONIMA: Uskoro ćemo se napokon ‘voziti ‘ u letećim automobilima

Žiroplanski model

PAL-V Liberty ima dvije osobine koje ga izdvajaju od drugih sličnih koncepata. “Prva je da se uzgon stvara rotorom kojeg pokreće vjetar, zbog čega PAL-V Liberty lebdi u zraku. Korišćenje ovog principa žiroplana i njegova nadogradnja tajna je na kojoj se temelji najsigurnije i najlakše leteće vozilo na tržištu”, prenosi Interesting Engineering.

Druga jedinstvena osobina PAL-V Libertya je “trokotačni dizajn i mekano skretanje u zavojima”. Posljedica toga je da su vožnja i let u PAL-V Libertyu pravi užitak.

Ovaj leteći auto ima sjajne specifikacije koje će definitivno potaknuti entuzijaste da ga kupe. Maksimalna brzina na tlu mu je 160 km/h a ubrza do 100 km/h za oko 9 sekundi. S punim spremnikom goriva može prijeći 1.315 km.

U letu, maksimalna mu je brzina 180 km/h, no domet se znatno smanjuje, i pada na 500 km.

pal-v
Dizajn s tri kotača omogućuje glatko ponašanje na cestiFoto: pal-v

Cijena – prava sitnica

PAL-V namjerava dovršiti proizvodnju i testiranje vozila do kraja ove godine. Nada se da će moći dostaviti certificirano vozilo do kraja 2018. Iako vozilo još nije gotovo, moguće je staviti prednarudžbu.

Osnovni model Sport ima cijenu od 400.000 dolara (2.800.000 milijuna kuna), plus porez. No model Pioneer, koje uključuje grijanje i druge dodatke, košta 600.000 dolara (4.200.000 kuna). U cjienu je uključen trening i elektronski displej letnih instrummenata umjesto starinske elektromehaničke opcije.

Kupci ne moraju unaprijed u potpunosti platiti za leteći auto. Tvrtka traži nepovratni depozit od 10.000 dolara (70.000 kuna) za osnovni, Sport, model, te 25.000 (175.000 kuna).

Tvrtka namjerava prodati samo 90 vozila ove serije, i očekuje da će se svi brzo prodati.

Povratak na Net.hr