Konačno riješen problem 'mrtvog kuta'

Ovih dana većina naprednih rješenja za sigurnost automobila dolazi iz ‘high-tech’ tehnologije: kamere, senzori, radari i računala omogućavaju vašem automobilu da vas sam upozorava na moguće opasnosti.

Štoviše, automobili mogu čak i razgovarati među sobom. Ove nove tehnologije su vožnju čine sigurnijom, no opravdavaju i više cijene vozila.

Ipak, osvježavajuće je čuti da je Honda zauzela drugačiji pristup.

Umjesto da se bavi potencijalno vrlo skupim sustavima za otkrivanje “slijepih točaka”, Honda je samo poboljšala bočne retrovizore.

Rezultat je nešto što su nazvali “Expanded-View Driver’s Mirror”, s konveksnim vanjskim rubom retrovizora koji vozaču pruža širi pogled. “Mrtvi kut” postaje tako stvar prošlosti.

Honda, doduše, nije izmislila ovu ideju niti je ona jako revolucionarna. Ono što je novo je da je u protekle dvije godine ovaj proizvođač automobila napravio poboljšanja na standardnim retrovizorima na većini svojih automobila, uključujući sve Accord, Civic, Odyssey, CR-V i CR – Z modele. Ta tehnologija će biti ugrađena u sve nove modele 2015.

Za Hondine kupce koji ipak inzistiraju na high-tech opremi, nada još postoji. LaneWatch sustav koristi kameru na suvozačevoj strani vrata kako bi na središnjem zaslonu vozaču dao pregled s desne strane automobila. To je standardna oprema, ali samo za luksuznije Civic modele koji se prodaju s EX razinom opreme (osnovna cijena je 24.880 dolara).

Povratak na Net.hr