STIŽU REGISTRACIJSKE TABLICE S PRETPLATOM

JE LI OVO NAPAD NA PRIVATNOST? Upravo se testiraju automobilske tablice koje će praktički uhoditi ljude

Policija će možda uskoro znati svaki vaš pokret zahvaljujući pomoći automobilskih tablica u stilu Velikog brata.

Kalifornija trenutno testira automobilske tablice koje su u stanju trenutačno obnoviti registraciju, kao i prikazivati razne poruke. GPS podaci tablice dijeliti će se s policijom kako bi se lakše pratila vozila, piše Daily Mail. Proizvođači ove digitalne registracijske tablice tvrde kako će se pomoću nje moći pronaći ukradeni auto, no odmah se pojavila zabrinutost za privatnost.

Olakšavanje života ili napad na privatnost

Glavni grad Kalifornije Sacramento ovog je mjeseca krenuo s testiranjem pametnih automobilskih tablica, koje je odobrio za uporabu Kalifornijski odjel za motorna vozila još 2013. Sacramento je već postavio digitalne tablice na 24 službena vozila. No zabrinutost zbog privatnosti zbog GPS sposobnosti tablica već je stvorila probleme gradu. Tako će gradska uprava morati razgovarati s predstavnicima sindikata nakon što su neki vozači doveli u pitanje mogućnost da novi sustav omogući državi, policiji ili privatnim tvrtkama pristup podacima o lokaciji, što bi otkrilo kretanje vozača.

Ove futurističke automobilske tablice, koje izgrađuje Reviver Auto, pokreće slična display tehnologija kao i amazonove Kindle e-čitače. To omogućuje tablici da lako mijenja svoj prikaz, te vozači mogu birati između svijetle i tamne teme. Uz to, vozači će moći dodati i kratke poruke ispod broja tablice koje će prvo morati odobriti Kalifornijski odjel za motorna vozila.

Direktor Reviver Auta Neville Boston tvrdi da digitalne tablice nude snažnu sigurnost kako bi se spriječile bilo kakve moguće hakerske prijetnje. Boston kaže kako tablice nude “isti stupanj zaštite kao i on-line bankarenje”, zahvaljujući “enkripcijskim protokolima s tri ključa”. Kalifornijski vozači koji žele imati digitalne tablice morati će za njih platiti 699 dolara (4.462 kune), plus troškove ugradnje. Uz to, digitalne tablice dolaze s pretplatom od oko 8 dolara (51 kunu) mjesečno.

Povezivanje tablica u Dubaiu

Mjesec dana prije Sacramenta Dubai je već objavio slične planove. No za razliku od američkih, tablice u Dubaiju biti će povezane s vlasnikovim računom te će policija moći automatski s njega skidati kazne za parkiranje ili nepropisnu vožnju. Lokalna policija tvrdi kako će se ova tehnologija prvenstveno koristiti kako bi se žurnim službamo pomoglo pri lociranju nesreća. Tvrdi se kako će vlasti moći promijeniti tablice kako bi se oglasio poseban alarm ili upozorenje da je vozilo ukradeno. No i u Dubaiju se pojavila zabrinutost o problemima s privatnosti jer će se tablice koristiti i za hvatanje vozača koji vole malo više stisnuti gas.

Sultan Abdulah al-Marzouki, voditelj Odjela za tablice vozila kod Uprave za ceste i projevoz (RTA) odbacio je te glasine, tvrdeći kako će uvođenje pametnih tablica “olakšati život vozačima”. “Digitalna je tablica pametan ekran koji će zamijeniti trenutačnu metalnu tablicu”, rekao je sultan al-Marzouki. “S digitalnom tablicom instaliranom u vašem vozilu nećete morati svake godine odlaziti u lokalni RTA centar kako bi obnovili svoju tablicu, registracija vašeg automobila biti će automatski obnovljena nakon prolaska testiranja vozila.”

“Digitalna će tablica uz to omogućiti i spajanje vozila međusobno. Vozači će moći razmjenjivati podatke u prometu, ili ako je došlo do nesreće na cesti. Sver će te informacije biti spojene na središnji zapovjedni sustav RTA.”

VIDEO: Uvode digitalne registarske tablice, povezane s vlastima

Testiranje bi trebalo trajati do studenog, kako bi se vidjelo kako ova tehnologija radi u pustinjskoj klimi Dubaija. Cijena tablica još nije poznata.

Povratak na Net.hr