UPRAVLJA SE TABLETOM

FUTURISTIČKO RATARSTVO: Iako djeluje zastrašujuće, ovaj robotski traktor je stvarno cool

Prizvođač poljoprivredne opreme Case IH upravo je predstavio traktor stvarno zastrašujućeg izgleda, a kojim se može upravljati i preko tableta, prenosi Gizmodo.

Nazvan Autonomno koncept vozilo (ACV), robotski traktor predstavljen je na Farm Progress Showu u Booneu, Iowa.

HI-TECH POLJOPRIVREDA:Dronovi upravljaju satelitski navođenim traktorima, određuju količinu gnojiva…

Bez kabine, na daljinsko i autonomno upravljanje

Ovaj futuristički komad poljoprivredne opreme privukao je puno znatiželjnika na otvaranju, i to ne bez razloga.

U stanju je izvršavati više poljoprivrednih zadataka

Za razliku od konvencionalnih traktora, ovaj nema kabinu za vozača. Umjesto toga opremljen je kamerom, radarom i GPS-om, koji omogućuju farmerima da daljinski upravljaju strojem preko aplikacije na tablet računalu. Stroj može raditi i danju i noću i projektiran je da između ostaloga sadi sjemenje i žanje usjeve.

Tehnologija za planiranje pravilnog puta kretanja koju je isto razvila tvrtka Case IH omogućiti će farmerima da istovremeno nadgledaju rad više vozila. ACV je u stanju primjetiti zapreke kako bi se spriječile nevolje.

Nakon što farmer unese željene zapovjedi, autonomni traktor može sam voziti s parkirnog mjesta po privatnoj cesti do polje gdje može početi izvršavati svoje poljoprivredne zadatke bez ikakve ljudske intervencije. Traktor je projektiran na način da može raditi zajedno sa strojevima kojima upravljaju ljudi.

Stroj ima motor s 419 konjskih snaga a maksimalna mu je brzina 50 km/h. Ne zna se koliko je koštalo napraviti ovo vozilo, niti kolika bi mu bila moguća prodajna cijena.

Ovaj će novitet pričekati još neko vrijeme prije nego što počne raditi na poljimaFoto: Autonomous Solutions Inc.,/CNH Industrial/Case IH

Blokiraju ga zakonske prepreke

Koliko god da ovaj stroj izgleda cool, još nije jasno hoće li se pojaviti i na stvarnoj farmi. Naime, ovo koncept vozilo morati će proći razne zakonske prepreke prije nego što krene u prodaju.

Na primjer, nije zakonski jasna odgovornost ako ovaj traktor bude vozio preko javne ceste dok bude išao od jednog do drugog polja. Stručnjaci kažu kako će proći godine dok se svi zakonski detalji ne usaglase.

Povratak na Net.hr