ODLIČNO RJEŠENJE

DOBRO BI DOŠLI I NA NAŠIM CESTAMA: Pametni ‘ležeći policajci’ najbolji su uspornici koje ćete vidjeti

Uspornici prometa kod poznati i kao ‘ležeći policajci’ prepreka su na cesti koja tjera na smanjenje brzine kako bi se zaštitili ugroženiji sudionici prometa. Problem je što, ne pristupi li im se s potrebnom dozom opreza, mogu i pridonijeti oštećenju automobila.

Iritiraju ovi uspornici i disciplinirane vozače koji križanjima, školama ili gdje su već postavljeni, pristupaju traženom brzinom, ali i motocikliste i bicikliste za koje predstavljaju i opasnost. Opet, jasno, ovisno o brzini kojom se na njih dolazi.

O idealnom rješenju informira Forbes navodeći proizvod jedne meksičke tvrtke koja je nudi uspornik koji jednako poštuje vozača automobila koliko i ovaj poštuje njega. Naime, riječ je o sustavu koji uspornik drži podignutim premašuje li vozilo koje se prema njemu kreće dopuštenu brzinu. U slučaju disciplinirane vožnje, on se spušta ne tjerajući vozača na dodatno usporavanje i muku njegova prelaska.


Ima šest načina rada koje koristi, pa će prednost ipak dati pješaku kojem je potrebno vrijeme da prijeđe cestu i u tom trenutku svojim stajanjem upozoriti vozača na potencijalno opasnu situaciju. Zatim, kod škola i vrtića ovaj je uspornik podignut samo u njihovo radno vrijeme, u ostalim trenucima radi na opisan način.

Svjetlosna signalizacija postavljenja uz usponik obavijest je vozačima u kojem je on položaju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr