Gadgetom protiv krađe bicikla

Je li vaš bicikl spojen na 3G mobilnu mrežu? Tvrtka Wi-MM smatra da bi trebao biti. Bike + je prvi biciklistički računalni sustav koji je namijenjen zaštiti od krađe bicikla.

Mnoge velike i manje kompanije sklopile su partnerski ugovor s američkim mobilnim operaterom Verizonom kako bi svoje povezane proizvode i servise mogli komercijalno iskoristiti kroz tvrtkin Inovacijski centar. Jedna od najmanjih tvrtki koja se nedavno priključila pokazala je kako vam korištenje mobilne (Verizonove) mreže može pomoći u zaštiti od krađe bicikla.

Wi-MM (što je kratica za “wireless machine-to-machine”) je kompanija sa sjedištem u Santa Clari, Kalifornija koja zapošljava samo tri osobe. Ona je razvila Bike + gadget koji rješava problem krađe bicikala. Ovaj uređaj opremljen je GPS-om i akcelerometrom i on neprestano šalje podatke o svojoj lokaciji, na sličan način na koji radi usluga “Find my iPhone”.

Bike + se pričvršćuje na bicikl ispod držača za bocu i jednom kada ste svoj bicikl tako “naoružali” koristeći Android ili iOS aplikaciju, dobivat ćete tekstualnu poruku upozorenja svaki puta kada se bicikl pomakne iz područja koje ste mu odredili.

Naime, podaci o lokaciji vašeg bicikla neprestano se šalju putem Verizonove mreže u “cloud” pa stoga u bilo kojem trenutku putem GPS-a možete provjeriti gdje vam se nalazi bicikl, bilo s mobitela ili računala.

U slučaju krađe, uređaj se oglašava poput alarma, no to nije jedina namjena ovog uređaja jer se on jednako tako može koristiti i za bilježenje treninga, za praćenje brzine, za praćenje bicikala koji se iznajmljuju i sl.

Kompanija je objavila da će Bike + sustav na tržištu biti dostupan do kraja ove godine po cijeni “manjoj od 200 dolara”.

Više o temi Bicikli >>

Povratak na Net.hr