ELEKTRIČAN I AUTONOMAN

VW NAJAVIO ELEKTRIČNI CROSSOVER: I.D. Crozz će u proizvodnju već 2020. godine

Pariški salon automobila Volkswagen je iskoristio za predstavljanje konceptnog modela I.D. (hatchback), u Detroitu je I.D. obitelj dobila drugog člana naziva I.D. Buzz (kombi), a Šangaj im je poslužio za prezentaciju treće studije. Naziv joj je I.D. Crozz, a iza njega se skriva konceptni model CUV segmenta koji će se u prodaji naći 2020. godine.

Crossover coupeovskih linija bit će pogonjen dvama električnim motorima kombinirane snage 225 kW (306 KS) koja će se prebacivati na sva četiri kotača što bi I.D. Crozz trebalo predstaviti kao idealan automobil za asfaltirane ceste i skretanje s njih u avanturu. Jedno punjenje baterija bit će dostatno za put dug 500 kilometara, a dobra je vijest što će se 80 posto njenog kapaciteta moći napuniti za svega pola sata.

Kao i I.D. i I.D. Buzz, i ovaj je koncept temeljen na MEB platformi razvijenoj za električne modele vozila iz Volkswagenove grupe, a velikim dijelom svega što nudi upravljat će se zaslonima na dodir, glasovnim naredbama i pokretima ruke. Uz dva digitalna zaslona (5,8-inčni i 10,2-inčni) VW se hvali i head-up zaslonom s funkcijom proširene stvarnosti.

I.D. Crozz će imati i I.D. Pilot kojeg će crossover koristiti za prebacivanje u vožnju bez pomoći vozača, što se očekuje u 2025. godini. Pritom će se upravljač uvući i ‘nestati’ iz prostora kabine koja će time ponuditi još više mjesta putnicima. A, siguran je proizvođač, i tako će ga biti dovoljno budući da će model dimenzija 4625 x 1890 x 1609 mm svoj ‘open space’ veličinom izjednačiti s onim Tiguan Allspacea.

Na svom putu do maksimalnih 180 km/h, I.D. Crozz do stotke će ubrzavati za manje od šest sekundi.

Povratak na Net.hr