S GENIMA PRETHODNIKA

VOLKSWAGEN POTVRDIO: Konceptualno vozilo I.D. BUZZ kreće u serijsku proizvodnju i stiže 2022. godine

Volkswagenovo konceptualno vozilo I.D. BUZZ unapređuje se za serijsku proizvodnju. Svoju su odluku obznanili predsjednici uprava marki Volkswagen i Volkswagen gospodarska vozila Herbert Diess i Eckhard Scholz na Concours d’Eleganceu u kalifornijskom Pebble Beachu, jedinstvenoj izložbi kako za izvanredna povijesna vozila tako i za nova konceptualna vozila.

“Ovo je pravo mjesto za I.D. BUZZ, a on je važan stup u električnoj ofenzivi marke Volkswagen koji prenosi osjećaj vožnje modela Bulli u budućnost”, objasnio je Diess.

Na ceste 2022. godine

S početkom razvoja serijskog vozila utvrđen je i vremenski plan: I.D. BUZZ na ceste će dospjeti 2022. godine, nakon kompaktnog modela I.D. s četvorim vratima. Volkswagen s modelom I.D. BUZZ i cjelokupnom obitelji I.D. prvenstveno cilja na tržišta u Sjevernoj Americi, Europi i Kini.

Baš kao kod konceptualnog vozila okrunjenog titulom ‘Izložbeno vozilo godine’ u Detroitu, akumulatori su i kod serijskog modela smješteni u podnici vozila. Prednja i stražnja osovina mogu biti uvelike razmaknute zahvaljujući električnom pogonu s pomoću kojeg se ostvaruje ušteda prostora. Time se omogućuju velik međuosovinski razmak i mali prevjesi, što se zauzvrat pozitivno odražava na unutrašnjost.

S početkom serijske proizvodnje više od sedam desetljeća dijelit će najstariji i najmlađi, emocionalno dizajnirani mikrobus marke Volkswagen.Foto: Volkswagen

“Automobil zahvaljujući tome može biti kratak poput kompaktnog monovolumena te u unutrašnjosti istovremeno ponuditi jednaku količinu prostora kao Transporter”, kaže Diess.

Tu je i dovoljno prostora za robu koja se transportira, a uz varijantu mikrobusa, potvrđeno je, postojat će i I.D. BUZZ CARGO, koji jamči dostavni promet bez emisija te vozi iznimno automatizirano kao automobil razine autonomne vožnje 3.

Na MEB platformi

 

S početkom serijske proizvodnje više od sedam desetljeća dijelit će najstariji i najmlađi, emocionalno dizajnirani mikrobus marke Volkswagen. Unatoč toj činjenici I.D. BUZZ odlikuju geni njegova prethodnika: on na prometnicama nudi maksimalno iskorištavanje prostora poput osobnog automobila srednje klase.

Ovo konceptualno vozilo sa svojom dužinom od 4942 mm, širinom od 1976 mm i visinom od 1963 mm odlikuje se iznimnim dimenzijama prostora. Serijska varijanta koja se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB) preuzet će brojne ideje dizajna te također ponuditi varijabilni raspored sjedala, interaktivno umrežavanje i iznimno automatiziranu vožnju.

Daljnji razvoj e-mobilnosti dio je Strategije 2025 Volkswagen koncerna, u kojoj je do 2025. godine predviđeno više od 30 potpuno električnih vozila.

Povratak na Net.hr