JAK MAZDIN ADUT

STIŽE DRUGA GENERACIJA MAZDE CX-5: Črvšća, tiša i agresivnija kreće u osvajanje tržišta

Uopće nema sumnje da će vanjski izgled biti jedan od aduta na kojeg u Mazdi računaju da će im ‘donijeti štih’, no reći da je vanjština kompaktnog crossovera CX-5  koji je najavio drugu generaciju biti i jedina jaka karta u rukama japanskog proizvođača, bilo bi definitivno pogrešno.

U usporedbi sa svojim prethodnikom, nadolazeći SUV s oštrijim linijama djeluje modernije, agresivnije, ali i elegantnije, a obiteljska prepoznatljivost i dalje itekako prisutna. Posebice se to odnosi na snažno oslanjanje na veći CX-9 u kojem je nesumnjivo pronađen inspiracija, a njegova prednja i stražnja svjetla, sada nešto manjih dimenzija, otkrivaju sportskih duh vozila koji je službenu premijeru imao na salonu automobila u Los Anglesu.

Spomenuti treba i novu masku koju CX-5, 15-posto čvršćeg karoserijskog okvira, ponosno ističe, kao i deset milimetara dodatne širine automobila za koji u Mazdi tvrde da je puno tiši od prethodnika.

Novosti ima i u interijeru, a osvježenja se odnose kvalitetnije materijale, novi upravljač, 4,6-inčni zaslon u boji postavljen na kontrolnoj ploči te 7-inčni zaslon na središnjem dijelu, unaprijeđeni Connect infotainment sustav…

U standardnoj opremi CX-5 stiže s pogonom na prednjim kotačima, a opcionalna je ponuda s pogonom na sva četiri. Motorizacija? Druga generacija ovog Mazdinog ponosa nudit će se sa 2,2-litrenim SkyActiv-D dizelskim motorom, dok će od benzinaca u ponudi biti 2,0-litreni SkyActiv-G i 2,5-litreni SkyActiv motori upareni sa 6-stupanjskim ručnim i automatskim mjenjačima.

Prodaja Mazde CX-5 započinje početkom sljedeće godine u domaćem dvorištu, a potom će se proširiti i svjetskim tržištem.

Povratak na Net.hr