ŠMINKER I PUSTOLOV

PREDSTAVLJENA MERCEDESOVA X-KLASA: Njemačko savršenstvo u kojem će se i teret osjećati luksuzno

Mercedes-Benz kreće u osvajanje tržišta na kojem caruju pick-up modeli, a za takvo što od sljedeće godine imat će i dva jaka aduta. Predstavljena pod nazivom X-klasa u Stockholmu, dva koncepta, i to vrlo bliska proizvodnim modelima, temeljit će se na Nissanovoj Navari, odnosno Renaultovom Alaskanu.

Dva konceptna modela dolaze i s različitim karakterima pa će tako onaj naziva Stylish Explorer nuditi brandu svojstven luksuz i komfor dok će Powerful Adventure, koji izgledom više igra na kartu nametljivosti, istaknuti njegova off-road svojstva.

I dok s jedne strane čak pomalo i sportski Stylish Explorer apsolutno dokazuje da i ovakve izvedbe automobila u rukama Mercedesovih dizajnera mogu biti statusni simboli savršenog interijera i vrlo dopadljive vanjštine postavljene na 22-inčne naplatke, Powerful Adventure, koji bi za razliku od Stylish Explorera u konačnoj izvedbi ipak mogao stići s više promjena, s naglašenim blatobranima, podignutom podnicom i terenskim gumama djeluje beskompromisno, baš kao da je stvoren za ostalim vozilima teško pristupačne terene.

Vrh ponude X-klase dobit će V6 dizelski motor, vjerojatno 3-litreni, koji bi trebao razvijati 265 konjskih snaga uz maksimalni okretni moment od 620 Nm. Onaj 2,3-litreni 4-cilindrični kakve koriste Navara i Alaskan trebali bi biti ulazni što se jačine tiče. Konačna ponuda pogonskih agregata, a spominje se nekoliko 4-cilindričnih benzinskih i dizelskih, zasad nije do kraja definirana, no poznato je da će ulazne izvedbe završnog modela imati standardni pogon na stražnje kotače i opcijski na sva četiri.

Proizvođač obećaje da će model koji će se naći u proizvodnji moći prevesti teret težine 1,1 tone te vući prikolicu težine do 3,5 tona.

Kad stigne na tržište, a riječ je o kraju sljedeće godine, bit će opremljena na Mercedesovoj uobičajeno visokoj razini, a jednako tako se neće štedjeti niti kada su sigurnosni sustavi u pitanju.

Povratak na Net.hr