BRUTALNO DOBAR

NOVO ROĐENJE IKONE: Lamborghini Aventador S Coupé ima 740 KS i čitav niz novosti

Iz Lamborghinija su se pohvalili ‘novim rođenjem ikone’, a to znači da je lansiran dorađeni Aventador i to u svom agresivnijem, jačem i bržem izdanju. Punim imenom Aventador S Coupé ovaj je model prvi Lamborghinijev sa sustavom upravljanja na sva četiri kotača i u prodaju će u proljeće sljedeće godine s cijenom od 281.555 eura.

Brutalan dizajn nikad nije niti bio upitan za automobile proizvođača sa sjedištem u Sant’Agata Bologneseu, a fotografije će potvrditi da je posao opet savršeno odrađen.

Ne odnosi se to samo na izgled preoblikovanog prednjeg branika i otvora za zrak, već i na vozačke performanse koje donose za 130 posto poboljšani downforce na prednjoj osovini i 50 posto poboljšanja na stražnjem dijelu pri čemu veliku ulogu igra u tri položaja podesivo stražnje krilo. Usporedba je rađena s prethodnim modelom.

Ono što je itekako bitno naglasiti jest revizija podvozja, odnosno sustav zakretanja stražnjih kotača koji povećava agilnost i stabilnost automobila u zavojima.

Atmosferski 6.5 V12 motor uparen sa sedam-stupanjskim ISR mjenjačem u redizajniranom Aventadoru razvija dodatnih 40 konjskih snaga, odnosno njih ukupno 740. I dalje govorimo o 690 Nm okretnog momenta, no talijanski proizvođač ovog super-brzog luksuza tvrdi da je maksimalan broj okretaja motora podignut s impresivnih 8350 na još impresivnijih 8500 u minuti.

Maksimalna brzina iznosi mu 350 km/h pri čemu do ‘stotke’ Aventador S Coupé stiže za svega 2,9 sekundi. Od iste te ‘stotke’ do potpunog zaustavljanja potreban mu je put od 31 metra. Keramičke kočnice i posebne Pirellijeve P Zero gume, a koji su dio standarne opreme, pritom dodatno pomažu. U standardni paket opreme ulazi i digitalna kontrolna ploča te infotainment sustav s Apple CarPlay-om.

Povratak na Net.hr