ZA RIJETKE SRETNIKE

NOVI ORIGINAL: Jaguar XKSS ispravlja nepravdu staru 59 godina

Prvi originalni Jaguar XKSS, isti onaj kojem se često tepa da je bio prvi super-automobil svijeta, ponovno se proizvodi i to prvi put nakon 1957. godine kad je proizveden posljednji. Jasno, riječ je o limitiranoj i vrlo skupoj seriji čiji se nastavak, eto, čekao gotovo 60 godina.

Na svijetu ih je šesnaest, a ta će brojka proizvodnjom devet novih biti podignuta na 25, kolika je bila i planirana originalna, skraćena uslijed požara koji je progutao devet primjeraka na putu prema Sjedinjenim Američkim Državama. Ograničena serija već ima i nove vlasnike unatoč cijeni koja premašuje milijun funti.

Primjerak proizvodnog modela izašlog iz Jaguar Land Rover Classic odjela prikazan je na salonu automobila u Los Angelesu, a pri njegovoj proizvodnji korišteni su originalni tehnički crteži. Od pomoći u izradi bili i skenirani originali čime je izrada novog automobila doslovce kopirala original iz 1957.

Preostalih već razgrabljenih osam primjeraka koje pogoni 3,4-litreni 6-cilindarski motor koji razvija 262 konjske snage, bit će proizvedeni do kraja 2018. godine. Ručna izrada svakog od njih trajat će otprilike 10,000 sati.

Povratak na Net.hr