Sudar googleovog auta

KRIV JE ČOVJEK: Googleov samovozeći automobil ozlijedio prvu osobu

Prvi put osoba je ozlijeđena Googleovim samovozećim automobilom, a kompanija kaže da je taj sudar dokaz da nam treba više vozila bez vozača.

Google je pustio kratki video pokazujući podatke sa sudara. Na njemu se jedino samovozni Lexus prikazuje kao pravi automobil, dok su ljubičasti oblici vozila koje su kamere primjetile.

Video pokazuje kako se se Lexus polako, pažljivo zaustavlja. A zatim drugi auto kojeg vozi čovjek dođe iza goggleovog auta bez da uopće koči, i zabije se u Lexus.

“Kao što možete vidjeti iz videa, naše kočenje je bilo normalno i prirodno, i vozilo iza nas je imalo dosta mjesta za zaustavljanje – ali uopće nije usporilo”, napisao je Chris Urmson, direktor googleovog samovozećeg projekta, i dodao “Izgleda kao da je vozač odvratio pozornost s ceste ispred njega.”

“Srećom, svi su dobro, osim manjih ozlijeda vrata, i manjih ogrebotina na našem blatobranu. Drugi auto nije bio te sreće, cijeli prednji blatobran mu je otpao.”

Urmson kaže da Google sad već dovoljno dugo vozi svoje aute da može izračunati kolika je vjerojatnost da se takvi sudari dogode.

Auti su doživjeli više sudara nego što je Google početno očekivao, ali niti jedan nije bio krivica automobila – “uvijek se radi o ljudskoj grešci i nebrizi”, napisao je Urmson.

Kompanija kaže da je cilj samovozećih automobila prekinuti ovisnost o ljudima i njihovoj nesavršenoj mogućnosti obraćanja pažnje. Google se nada da će njegovi automobili, koji vide 360° oko sebe, obraćaju pažnju na stotine objekata i nikada se ne umaraju, biti u stanju pomoći ljudima da se voze puno sigurnije.

Povratak na Net.hr