KORAK PO KORAK

OK, IMA I LUĐIH OD NAS: Za policiju nabavili električne Golfove, a u državi nema nijednog punjača

Albanska policija uvrstila je u svoj vozni park Golfove na električni pogon, iako u toj zemlji i dalje ne postoje javni punjači baterija za ovu vrstu automobila.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije, Saimir Tahiri, pohvalio se da je policija te zemlje prva država u regiiji, i samo jedna od pet u Europi, koja koristi patrolne automobile na struju, piše AutoEvolution.

Prema njegovim riječima, električni e-Golf, osim što je ekološki prihvatljiviji od konvencionalnih vozila, znatno je jeftiniji u eksploataciji – 100 kilometara vožnje košta ispod jednog eura.

KONTROLA GESTAMA: Volkswagen nakon Budd-e modela predstavio i e-Golf Touch

Međutim, policajci koji budu dužili ova vozila, morat će voditi računa o stanju napunjenosti baterija, s obzirom da neće moći dopunti nigdje izvan matične policijske postaje

Naime, u Albaniji još uvijek ne postoji mreža punjača na benzinskim stanicama ili parkiralištima. S obzirom da projektirana autonomija u vožnji s punim baterijama iznosi 130-190 km, pretpostavlja se da će policijski e-Golfovi prometovati uglavnom po gradu.

Električne Golfove voze i njemački policajciFoto: VW

Električni Volkswagen Golf za pogon koristi elektromotor snage 115 ks (86 kW) i maksimalnog obrtnog momenta od 270 Nm. Strujom se opskrbljuje iz litij-jonske baterije kapaciteta 26,5 kWh.

Ovaj model “od nule do sto” stiže za 11,8 s, dok je maksimalna brzina 135 km/h. Punjenje baterija pomoću brzog punjača traje 20 minuta, dok je za potpunu dopunu na standardnoj kućnoj utičnici potrebno 5 sati.

I dok su se Albanci odlučili za VW Golf, policijske snage Austrije i Rumuninjske nabavile su ovog ljeta električna BMW i3 patrolna vozila, dok je Italija iste automobile uvrstila u vozni park policije nešto ranije, a jedan od prva četiri primjerka u srpnju se zapalio u Rimu.

Povratak na Net.hr