HILUX JUNAČKI ODRADIO POSAO

LET OKO ZEMLJE U 11 DANA: Neslomljiva Toyotina legenda pomogla u rušenju svjetskog rekorda

Za gotovo dva dana oboren je 14 godina star rekord Amerikanca Stevea Fosseta kada je, krajem srpnja, ruski pustolov Fedor Konjukov postavio novo najbolje vrijeme u u neprestanom letu oko svijeta u balonu na vrući zrak. Za taj podvig mu je trebalo samo 11 dana.

Službeno vozilo ovog ambicioznog pothvata bila je Toyota Hilux, a isti je automobil poslužio Rusu tijekom godine dana priprema za ovaj let. Sedma generacija Toyotinog pick-upa sudjelovala je i u službenoj primopredaji novog balona na vrući zrak proizvođača Cameron Balloons, pratila Konjukova tijekom priprema u Rusiji, ali i bila na mjestu polijetanja u blizini Northama u Australiji kada je Hilux sprečavao preuranjeno polijetanja balona dok se vanjska komora punila helijem.

Hilux je bio uvijek prisutan

Stigao je ovaj pick-up među prvima i na mjesto slijetanja, 23. srpnja u blizinu gradića Bonnie Rock, prevozeći ekipu ruskog pustolova. Nakon slijetanja balona, balon ponovno je učvršćen uz pomoć Hiluxa, omogućavajući Fedoru Konjukovu siguran izlazak iz košare.

Za udaljenost od 34,950 kilometara Fedorov balon je proveo u zraku 11 dana, prešao preko Tihog, Atlantskog i Indijskog oceana, približio se Antarktici i letio iznad Australije, južne Amerike i Afrike. Konjukov je letio na visinama do 10.600 metara boreći se s temperaturama koje su dosezle i do -55°C.

“Izuzetno sam ponosan na svog oca. Teško je shvatiti što je sve uspio ostvariti. Izgledi da otprve dovršite rekordni neprekidni let oko svijeta u balonu na vrući zrak su jedan prema milijun. A, on je napravio upravo to!”, prokomentirao je akciju Fedorov sin Oskar Konjukov, koji je vodio zemaljsku ekipu za podršku.

Čestitka iz Toyote

Čestitali su mu i iz Toyote, preciznije, učinila je to Tatjana Kaljavksaja, direktorica marketinga u Toyota Motor Russia.

 

“Cijeli Toyotin tim iskreno čestita Fedoru Konjukovu i svim sudionicima projekta Let oko svijeta u balonu Roziere. Primjer 65-godišnjeg putnika koji je izazvao prirodu i uvjete dokazuje da za čovjeka ništa nije nemoguće. Posebno kada vam podršku pružaju istinski prijatelji i vozilo na koje se možete osloniti u ekstremnim situacijama.”

Povratak na Net.hr