VOZITE SE NA VISINI

BUDUĆNOST POPUT ONE IZ ‘BLADE RUNNERA’: Toyotin leteći auto bit će spreman već za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Toyota se sprema na za budućnost poput one iz Blade Runnera s letećim automobilom koji bi trebao biti spreman za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Ovaj proizvođač automobila uložio je oko 42.5 milijuna jena (2.5 milijuna kuna) u projekt Cartivatora koji razvija trokotačni SF automobil. Vozilo bi za letenje trebalo koristiti princip na kojemu se temelji sadašnja tehnologija dronova, prenosi Daily Mail.

Najmanji leteći auto

Ovo bi vozilo, nazvano Skydrive, trebalo imati četiri seta propelera i trebao biti najmanji leteći auto na svjetu s dimenzijama 29. sa 1.3 metra.

Promotivna video grafika pokazuje maleni automobil kako spušta svoja krila prije nego poleti oko Tokija i zatim zapali plamen na olimpijskom stadionu.

Očekuje se da bi maksimalna berzina leta ovog automobila bila oko 100 km/h, na visini od desetak metara. Na tlu, maksimalna bi mu brzina bila oko 150 km/h.

Brojni ulagači

SAMO JE NEBO IZNAD NAS… Uber je zaposlio iskusnog NASA-inog inžinjera da im projektira prave leteće automobile

Na projektu radi grupa mladih inžinjera iz auto i zrakoplovne industrije, a financiraju ih brojni ulagači, uključujući i Toyotu.

Grupa se nada da će uspjeti lansirati prvi prototip s posadom do kraja slijedeće godine kako bi se moglo s njime zapaliti olimpijski plamen kada Tokio bude domaćin Igara.

I druge firme, poput Ubera i startupa iz Silicijske doline kojeg navodno podržava suosnivač Googlea Larry Page, namjeravaju osnovati sustav letećih automobila koji bi prevozili ljude po gradovima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr