Jedan od najbogatijih ljudi u svijetu sporta optužen za uzimanje mita

Vlasniku Formule 1 Bernieju Ecclestoneu sudit će se za uzimanje mita, presudio je sud u Münchenu, a dok se ne riješi spor Englez je odstupio s direktorskog mjesta u Formuli 1.

Naime, aktualni vlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone 1995. godine zajedno s Gerhardom Gribkowskim, bankarom BayernLB-a, namjerno je snizio vrijednost Formule 1 kako bi u vlasništvo cjelokupne strukture mogao ući fond CVC Capital Partners.

Zbog tog je čina jedan od tadašnjih partnera tvrtka Constantin Medien, koja je prodavala svoj udio, pretrpjela golemu štetu te traži odštetu od 100 milijuna dolara.

Cijeli slučaj godinama poslije ipak je isplivao na površinu, te je njemački sud osudio spomenutog Gerharda Gribkowskog na osam i pol godina zavora, iako on i dan danas poriče da je uzeo mito tvrdeći kako je zapravo žrtva ucjene.

Prvi čovjek Formule 1 također tvrdi da nema nikakve veze sa spornim radnjama, te da nije napravio ništa nečasno. No, kriminalistička istraga njemačkom je sudu dokazala kako su Gribkowsky i Ecclestone spomenutim činom zapravo sami odlučili izabrati kome će prodati udio u Formuli 1 i to u zamjenu za zadržavanje Berniejevog položaja, te veliku proviziju koju je dobio bankar.

Povratak na Net.hr