'PROBILI SMO LED' / Bartulica otkrio detalje sporazuma: 'Nije tajna da su DP i HDZ imali nategnute odnose'

'Izričito se spominje da će se Hrvatska na pravi način suočiti s nasljeđem komunizma i u koalicijskom sporazumu se navodi da će se otvoriti novi muzej koji će biti posvećen žrtvama komunizma i drugih totalitarnih režima', kazao je Bartulica

17.5.2024.
12:57
VOYO logo

U petak se u Saboru predstavljaju novi ministri, a zastupnici će glasovati o povjerenju Vladi koja će imati 18 ministarstava. Stjepo Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije.

"Danas glasujemo o novoj Vladi. Poznat je moj stav da je trebalo uzeti više vremena da se detaljnije razradi ovaj program. Gospodin Plenković nametnuo je ovakav tempo i sve je ubrzano. Iz svoje perspektive ću reći da mogu biti miran i zadovoljan sa sadržajem što sam cijelo vrijeme isticao. Prvo, u koalicijskom sporazumu izrazito se govori o rodnoj ideologiji i da se neće nametati u javni prostor. Drugo, što se tiče demografije i povratka naših ljudi, puno toga što je DP inzistirao je prihvaćeno. Poticat će se, ubrzat će se povratak naših ljudi. Treće, što se tiče pandemije. Puno se mene osobno napada, međutim, stavka je ušla u Vladin program. Ova Vlada je duboko svjesna da su nastale brojne štetne posljedice zbog mjera i raznih odluka koje su donesene. Osobno ću inzistirati da se preispita način na koji se trošio novac. Činjenica da su pristali na ovu stavku u programu pokazuje da su ozbiljno shvatili koliko je ova tema važna", kazao je Bartulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju, vezano za komunističke zločine. Izričito se spominje da će se Hrvatska na pravi način suočiti s nasljeđem komunizma i u koalicijskom sporazumu se navodi da će se otvoriti novi muzej koji će biti posvećen žrtvama komunizma i drugih totalitarnih režima. To će biti jedan proces, ali vjerujem da smo probili led. Kada gledam žestinu napada na mene i DP, mogu reći da sam siguran da smo na pravom putu. Ustrajat ćemo. Ulazim optimistično u novu razdoblje. Ponavljam, neću nikada odustati od svojih principa. Osobno mogu podržati Vladu i novi program. Idemo dalje", poručio je Bartulica.

Image
'NEĆU ODUSTATI OD PROMJENA' /

Bartulica: 'Nismo nikad tajili da se protivimo da istospolni parovi posvajaju djecu'

Image
'NEĆU ODUSTATI OD PROMJENA' /

Bartulica: 'Nismo nikad tajili da se protivimo da istospolni parovi posvajaju djecu'

Potom je odgovarao na pitanja novinara. Osvrnuo se na demografske mjere koje namjeravaju provoditi. "Dozvolite da primijetim da naše moderno društvo previše ne cijeni majčinstvo kao takvo. Mislim da trebamo biti svjesni da je u pitanju opstanak našeg naroda. Uložit ćemo veliki napor da potičemo mlade ljude da sklope brak, da budu spremni na podizanje djece jer bez toga nema budućnosti. To nije floskula, to je jednostavno činjenica. Ako se nešto ne poduzme u skorije vrijeme, Hrvatska će biti ugrožena. Neću robijati nekim pretpostavkama političke korektnosti. I dalje ću zastupati što mislim. Štitit ću prava roditelja i obitelji", rekao je Bartulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su također pitali zašto u Vladinom programu nema stavki na kojima je inzistirao. "Tekst koalicijskog sporazuma koji je jučer potpisan bit će vam dostupan. To su dva odvojena dokumenta. Rekao sam da je bitan sadržaj, sadržaj je ušao. Prema tome, svi koji jutros govore da nismo uspjeli ništa, nisu ni pročitali ovaj dokument. Kažem, na stranici 16, jasno se govori o pandemiji i da je Vlada svjesna da su nastale štetne posljedice i da ćemo ući u tu problematiku" odgovorio je Bartulica. Napomenuo je da je zadovoljan programom: "Puno toga što smo inzistirali je u tom programu. Cijelo peto poglavlje govori o suverenoj Hrvatskoj. Mi se za to zalažemo. Opet, treba sve u dogovoru s HDZ-om. Mislim da svakako Hrvatska ide u boljem smjeru."

Ponovno je naglasio da su koalicijski sporazum i program Vlade različiti. "To su dva dokumenta. Sadržaj je bitan. Spomenuo sam pandemiju - to je u Vladinom dokumentu. Osuda komunističkih zločina je u Vladinom programu. Međutim muzej i konkretne stvari su u sporazumu. Prema tome, sadržaj je bitan. Možemo raspravljati o formi, međutim, dogovor je postignut", istaknuo je Bartulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje RTL-ove reporterke Mirjane Posavac o tome postoji li vremenski okvir u kojem očekuje realizaciju svojih zahtjeva, istaknuo da vjeruje da će se dogovorene stvari provesti. "Gradimo odnos povjerenja. Nije tajna da su DP i HDZ imali vrlo nategnute odnose. Sada smo partneri. Sve ovisi o tome hoćemo li izgraditi prave odnose. U razgovoru s premijerom stekao sam dojam da je spreman na to. Znam da mnogi spekuliraju da je samo pitanje vremena kad će on napraviti obrat. Uvijek djelujem u nadi i dobroj vjeri da će poštivati i provesti ono što je dogovoreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo