- Jedan veći buncek ( cca 1,5-2kg )
- 25 g crvene slatke paprike
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 100 g hrena iz staklenke
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 50 g kiselog vrhnja
- 4 listića želatine
- 400 g crne rotkve (povrtnica)
- 200 g kuhanog slanutka
- 50 ml vinskog octa
- 40 ml bućinog ulja
- Sol, papar
Buncek stavite kuhati u vodu i kuhajte ga dok se ne raskuha ( cca 2,5-3 sata ). Ocijedite ga i jedan dio vode sačuvajte. Topli buncek očistite od kože i kostiju. Očišćeno meso natrgajte u plastičnu posudu. Dodajte crvenu mljevenu papriku, češnjak u prahu i lagano popaprite. Dodajte 100 ml tekućine od kuhanja bunceka i sve dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu stavite na prozirnu foliju i zarolajte tako da dobijte oblik valjka. Stavite u hladnjak da se hladi preko noći. U manji lonac stavite vrhnje za kuhanje i hren. Stavite na vatru da prokuha 2-3 minute. Sklonite ga sa strane, procijedite kroz žičano cjedilo i umiješajte prethodno namočenu želatinu u mlakoj vodi. Na kraju posolite po želji i umiješajte kiselo vrhnje. Prebacite smjesu u keramičku posudu ili u male kalupiće ako ih imate te ostavite preko noći u frižideru. Sutradan napravite salatu od crne rotkve koju ste ogulili od kore i naribali je na ribežu za jabuke. Lagano ju posolite i pustite da odstoji 10 minuta. Rukama istisnite tekućinu i promiješajte ju sa slanutkom. Začinite sa soli, paprom, uljem i octom. Roladu i žele izvadite iz hladnjaka. Narežite ju na deblje šnite, posipajte kockicama želea te poslužite uz salatu i prepečeni kruh.
DOMAĆE I TRADICIONALNO SA ŠPIČEKOM BY SPAR gledajte OVDJE!
Sadržaj donosi SPAR Hrvatska.