'HISTERIJA JE NEPOTREBNA' / Božo Kovačević o suđenju navijačima: 'Treba pustiti Grke da rade svoj posao. Diplomacija nema što tu raditi'

Image
Foto: Profimedia

Božo Kovačević se dotaknuo i teme huliganizma u Hrvatskoj te ističe da je tradicija tih navijačkih skupina kod nas povezana s politikom, ali i da ih politika nerijetko koristi kao 'pretorijansku gardu u eventualnim kriznim situacijama'.

21.8.2023.
15:55
Profimedia
VOYO logo

Diplomacija ovdje nema što raditi, Republika Hrvatska može svojim državljanima pružiti konzularne usluge kao što su osiguravanje da se s njima komunicira na jeziku koji razumiju i ostale svakodnevne stvari, kazao je za N1 vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević komentirajući aktualnu temu suđenja hrvatskim navijačima u Grčkoj.

'Histerija je nepotrebna'

Kovačević govori da nema razloga vjerovati da hrvatski državljani nemaju humane uvjete u Grčkoj. Tome u prilog govori i činjenica da su hrvatsko i grčko pravosuđe prema rangiranju organizacije Freedom House, koja se bavi proučavanjem ljudskih prava, imaju sličan status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako bismo sudili na temelju dominantnog tona u našim medijima, ispalo bi da je pravosudni sustav u Grčkoj suspektan i da je potrebna pojačana konzularna briga za te naše državljane. Nema razloga pretpostaviti da su ti naši državljani tamo podvrgnuti nekom diskriminirajućem tretmanu i do sada nije bilo dokaza za to. Ta histerija koja se razvila je, po mome mišljenju, nepotrebna”, smatra Kovačević.

Image
'JAVNOST MORA ZNATI JEDNU STVAR' /

Hrvatski odvjetnik detektirao najvećeg krivca, a nisu Boysi: 'Da istresete cijelu Torcidu i BBB-e naopako, neće ispasti ni jedan nož'

Image
'JAVNOST MORA ZNATI JEDNU STVAR' /

Hrvatski odvjetnik detektirao najvećeg krivca, a nisu Boysi: 'Da istresete cijelu Torcidu i BBB-e naopako, neće ispasti ni jedan nož'

Diplomacija i konzularne usluge

Kovačević je razjasnio razliku između diplomacije i konzularnih usluga, naglašavajući da je diplomacija politička, dok su konzularne usluge tehničke i pravne podrške na stranom teritoriju. Također je primijetio da se pomiješali pojmovi, djelomice zbog određenih izjava političkih predstavnika. Kovačević govori da je miješanje diplomacije u ovakva pitanja bila tipična praksa hladnog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je bila uobičajena praksa u hladnom ratu. Jedna sila nije priznavala pravosudni sustav druge i obrnuto, suprotstavljene sile si nisu vjerovale. Tad bi na scenu stupila diplomacija. Pritom, za vrijeme hladnog rata, su najčešće uhićenici na jednoj strani radili poslove koji su ilegalni u državi u kojoj su zatečeni, a radili su za potrebe svoje države. Je li ta skupina od stotinjak ljudi imala specijalnu misiju Hrvatske? Očito da nije. Zbog toga nema razloga posezati za ne znam kakvim diplomatskim sredstvima“, rekao je stručnjak te napomenuo da se trebaju spomenuti i propusti hrvatske policije.

Pustiti Grke da obave svoj posao

“Treba pustiti grčke vlasti da obave svoj posao do kraja“, istaknuo je Kovačević te dodao da se u Hrvatskoj zanemaruju mogući propusti naše policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zašto naša policija nije poduzela ama baš ništa da ih pokuša spriječiti u odlasku u Grčku? zapitao se Kovačevi i potom odgovorio: “Mislim da su razlozi politički za to. Nekad kad je policija postupila oštrije, bila je podvrgnuta i kritici javnosti, ali i političkim intervencijama”.

POGLEDAJTE VIDEO: Nitko od hrvatskih navijača nije stigao, ipak je bilo uhićenja- policija je našla nož kod 17-godišnjaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Huliganizam u Hrvatskoj

Kovačević se dotaknuo i teme huliganizma u Hrvatskoj te ističe da je tradicija tih navijačkih skupina kod nas povezana s politikom, ali i da ih politika nerijetko koristi kao “pretorijansku gardu u eventualnim kriznim situacijama“.

“Nije nikakvo čudo što je UEFA sada kaznila Dinamo i zatražila od Hrvatskog nogometnog saveza da nešto poduzme. Gle čuda, kako to da taj Savez nikako da izađe na kraj s tim huliganima, a predsjednik tog Saveza je zastupnik HDZ-a u Saboru?” dodao je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na posljednja događanja na hrvatskim tribinama. Torcida je, naime, tijekom utakmice Rudeša i Hajduka izvrijeđala bivšeg hrvatskog reprezentativca i trenera zagrebačkog kluba Roberta Prosinečkog, nazvavši ga četnikom, a mogli su se čuti i uzvici “Za dom spremni”.

“Za dom spremni na stadionu. To bi policiji trebao biti dostatni signal da isprazni taj dio tribine. Ja se sjećam vremena kad je cijeli stadion skandirao ‘Ubi, ubi Srbina’, a tadašnja predsjednica države, koja je sjedila na tribini, rekla je da ona ništa nije čula. Takvi propusti prije ili kasnije dođu na naplatu. Žalosno je da u skladu s vlastitom savješću i odrednicama vlastitog ustava nismo u stanju sami rješavati probleme, nego ih rješavamo tek kad neka instanca izvana počne inzistirati na tome”, zaključio je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo