SVE ČEŠĆI FENOMEN / Pijavica na sjevernom Jadranu prestrašila stanovništvo: Objavljena snimka

Image
Foto: Meteoeradar/Instagram

Od četvrtka će u Hrvatskoj biti stabilnije i sunčanije, ali ne baš sasvim suho

8.5.2024.
10:53
Meteoeradar/Instagram
VOYO logo

Hrvatsku je zahvatila promjena vremena. Iznad nas će kružiti vlažan i nestabilan zrak. Od četvrtka stabilnije i sunčanije, ali ne baš sasvim suho. A da nam priroda može pripremiti razna iznenađenja, govori i snimka objavljena na Meteoradaru. Jučer je na sjevernom Jadranu između mjesta Muggia i Kopra zabilježeno nevrijeme, a pojavio se i zračni vrtlog. Kako piše Meteoweb.eu pijavica se formirala nakon 13.30 sati u utorak kod poluotoka Muggia. Veliki vrtlog privukao je pažnju stanovnika, ali i izazvao određeni strah. Srećom, pijavica nije nanijela štetu, a nema ozlijeđenih.

ARPA objašnjava da fenomen, nimalo rijedak, proizlazi iz izrazite nestabilnosti koja trenutačno utječe na more u regiji. S takvim meteorološkim uvjetima mogu se više puta godišnje formirati vrtlozi na pučini, koji u većini slučajeva završavaju na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je prognozirao RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić, danas ujutro nešto mirnije, ali uz još dosta zaostalih oblaka, posebice na kopnu uz mjestimičnu kišu, već prijepodne i poneki pljusak. Pritom će po nizinama i kotlinama barem nakratko biti i magle. Sunčana razdoblja uglavnom samo na moru, osobito u Dalmaciji, gdje će neverina biti samo u prvom dijelu noći. Najniža temperatura u unutrašnjosti između 9 i 13 Celzija, a duž obale i na otocima od 14 do 17 Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj promjenjivije, više oblaka zadržava se sjevernije. Sporadično malo kiše, ali opet nestabilno pa se očekuje i kakav kraći pljusak, moguće grmljavina i dalje lokalno izraženiji. Zapuhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak. Temperatura malo niža, između 19 i 21 Celzija.

Na istoku kraća sunčana razdoblja, no nestabilno. Lokalni pljuskovi, ponovno moguće nešto izraženiji na zapadu Slavonije i oko tamošnjeg gorja. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni s kojima će biti svježije, tj. manje toplo, između 20 i 23 Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FOTO/VIDEO /

Velika pijavica kod Dubrovnika: Gotovo je s proljećem usred zime...

Image
FOTO/VIDEO /

Velika pijavica kod Dubrovnika: Gotovo je s proljećem usred zime...

U Dalmaciji barem djelomično razvedravanje, a tek poneki kraći pljusak moguć u zaobalju. Slab, tek ponegdje umjeren sjeverozapadnjak, ali za nijansu ugodnije, oko 23 Celzija.

Na sjevernom Jadranu sve dulja sunčana razdoblja, ali još kakav grmljavinski pljusak može pasti u unutrašnjosti Istre, riječkom zaleđu te osobito uz više oblaka u Gorskom kotaru i Lici. Malo ugodnije, ali okreće na buru koja će navečer naglo pojačati i pod Velebitom imati olujne udare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Od četvrtka stabilnije i sunčanije, ali ne baš sasvim suho. U početku kakav kraći popodnevni pljusak moguć na krajnjem istoku, a vjerojatnost ponovno malo raste krajem ovog i početkom idućeg tjedna, osobito u gorju. Ostaje toplo, malo toplije za vikend.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu će jaka bura uglavnom rastjerati oblake, tek poneki kišonosni oblak iz zaleđa još može stići do Dalmacije, osobito u četvrtak. Bura od petka postupno slabi, ali će imati fenski učinak. Temperatura će tako uz buru prolazno porasti, no bit će i ostale dane toplo i povoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Vrijeme će od četvrtka biti stabilnije i sunčanije, ali ne baš sasvim suho

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo