USUSRET NOVOM MINISTARSTVU / Pitali smo vas koje demografske mjere Hrvatska treba. Evo što ste odgovorili

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministarstvo demografije, najavili su iz DP-a, bit će ključno za provođenje pronatalitetnih politika, ali i za provođenje useljeničke politike, kao dijelom i za zaštitu hrvatske granice

14.5.2024.
18:03
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Nova Vlada u kojoj će ministarske pozicije dijeliti HDZ i Domovinski pokret (DP) odlučila je osnovati novo Ministarstvo demografije. Zahtjev je to DP-a, pod čijom će upravom ministarstvo biti.

Ministarstvo demografije, najavili su iz DP-a, bit će ključno za provođenje pronatalitetnih politika, ali i za provođenje useljeničke politike, kao dijelom i za zaštitu hrvatske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koje bi najučinkovitije demografske mjere za Hrvatsku bile, pitali smo i vas. Zahvaljujemo vam na odgovorima koje ste ponudili, a u nastavku izdvajamo neke od njih:

"Treba raditi na tome da se svi upišu na željene fakultete i da ih po završetku školovanja čeka posao. To je osnovno. Drugo, treba izgraditi puno vrtića za svu djecu, naročito jasličke dobi", kaže jedna gospođa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvoriti dovoljno vrtića", dodaje druga.

Image
'SPORTSKA VLADA' /

Anušić: 'Kadrovska križaljka je gotova. Prijedlog DP-a? Nikakav problem'

Image
'SPORTSKA VLADA' /

Anušić: 'Kadrovska križaljka je gotova. Prijedlog DP-a? Nikakav problem'

"Kao prvo, velika suradnja između države, gradova, općina i poslodavaca da se osiguraju primjerene plaće odnosno, od kojih možeš živjeti. Recimo, moja supruga je po koeficjentu trebala dobiti 250 eura veću plaću, a ispala je samo 50 eura veća jer joj je fakultet skinuo dodatke na plaću čim se povećao koeficjent. Sve žene kada su na porodiljnom trebaju dobivati jednaku plaću kao da rade minimalno do prve godine djeteta, a iza toga 85 posto plaće u drugoj godini", mišljenja je jedan gospodin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plus, svakom djetetu dječji doplatak, mjesto u vrtiću", dodaje jedna gospođa.

Jedan gospodin predlaže izgradnju stanova za najam:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgrađivati stanove za najam i dati zaposlenje mladim ljudima, a ne umirovljenicima, te adekvatne plaće s kojima bi ti isti mogli normalno u prosjeku živjeti."

Jedna gospođa ipak napominje da mladi ne žele raditi poslove koje rade umirovljenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako kod nas ima toliko stranih radnika, znači da posla ima, ali naša mladost je preohola da bi te poslove radila. A vani rade i gore poslove, ali tamo ih nitko ne vidi", dodaje.

Jedan gospodin, za početak, predlaže plaće od 2500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradnja stanova za mlade koji nemaju nekretninu, ako se već može "utući" oko 300 milijuna eura za Ukrajinu. Plaćali bi samo režije, a ne kredit od 40 godina. Besplatni vrtići. Sve se to može, kad se ima love za gluposti, onda mora biti i za bitne stvari", napominje.

Zanimljiv odgovor dala je i jedna gospođa koja smatra da ne treba napraviti "baš ništa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer, kaj god se napravi, svi negoduju oko svega: zakaj ovaj ovo, zakaj onaj ima ovo, onaj nema i tak u nedogled. Još se nije rodio ko je ovom narodu ugodio i to je tak", zaključuje ona.

POGLEDAJTE VIDEO: Treba li Hrvatska 'Ministarstvo demografije': HDZ i SDP istog stava, Živi zid i za potpredsjednika Vlade

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo