DOZNALI SMO I CIJENE / Krenuli su upisi u vrtiće u najvećim hrvatskim gradovima: Provjerite rokove, ali i proceduru

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Upisi djece u dječje vrtiće u Hrvatskoj odvijaju se tijekom travnja i svibnja. Provjerili smo koji su rokovi, ali i procedure upisa u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Velikoj Gorici, Puli, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Varaždinu i Sisku

Katarina Plantak

Katarina Plantak

Nesuđena veterinarka, rođena novinarka, za svaki slučaj buduća ekonomistica

10.5.2024.
22:18
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Upis djece u dječje vrtiće 2024 goruća je tema posljednjih nekoliko godina. Iako se u Hrvatskoj svake godine rađa sve manje djece, dječjih je vrtića i dalje premalo. Velik broj djece ne dobiva svoje mjesto u vrtiću već se roditelji moraju snalaziti na razne načine. Uz nedostatak kapaciteta problem koji muči roditelje su i cijene vrtića koje variraju od mjesta do mjesta.

Dio hrvatskih gradova i općina odlučio doskočiti tom problemu i pomoći roditeljima te su donijeli razne mjere od kojih je najvažnija sufinanciranje troškova vrtića kako bi u što većoj mjeri financijski rasteretili roditelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2023. godini ukupno 20 općina u Republici Hrvatskoj je omogućilo roditeljima u potpunosti besplatne vrtiće. To su Ivankovo, Nijemci, Baška, Smokvica, Bale, Saborsko, Gola, Kalinovac, Draž, Koška, Magadenovac, Čaglin, Mrkopalj, Dvor, Okrug, Otok, Biskupija, Negoslavci, Vis i Vrsi. Primjer besplatnih vrtića u 2023. godini slijedili su i grad Belišće, Obrovac, Umag, Vrlika i Sinj.

Image
REGIONALNE NEJEDNAKOSTI /

Dječjim vrtićima lokalnih samouprava ide 2,65 milijuna eura: 'Ulaganje u njih je ulaganje u budućnost'

Image
REGIONALNE NEJEDNAKOSTI /

Dječjim vrtićima lokalnih samouprava ide 2,65 milijuna eura: 'Ulaganje u njih je ulaganje u budućnost'

U nekim jedinicama lokalne samouprave cijena vrtića ovisi o broju djece, odnosno umanjuje se sa svakim djetetom. To je slučaj u Bjelovaru, Ivanskoj, Konačanici, Orebiću, Trpnju, Župi Dubrovačkoj, Funtani, Oprtlju, Pazinu, Rovinju, Svetom Petru u Šumi, Svetvinčentu, Vrsaru, Generalskom Stolu, Karlovcu, Ozlju, Tounju, Žakanju, Ferdinandovcu, Koprivnici, Svetom Ivanu Žabno, Svetom Petru Orehovec, Desiniću, Radoboju, Udbini, Domašincu, Maloj Subotici, Antunovcu, Čepinu, Lipiku, Dobrinju, Malom Lošinju, OPatiji, Vinodolskoj Općini, Vrbovskom, Novskoj, Gradacu, Hrvacu; Jelsi, Tučepima, Drnišu, Promini, Vodicama, Ivancu, Jalžabetu, Svetom Iliji, Čađavici, Štitaru, Jasenicama, Zemuniku Donjem i Velikoj Gorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upisi djece u dječje vrtiće u Hrvatskoj odvijaju se tijekom travnja i svibnja. Provjerili smo koji su rokovi, ali i procedure upisa u deset najvećih hrvatskih gradova.

UPIS U VRTIĆ - SPLIT

Upisi u splitske vrtiće su završili, a roditelji su zahtjev  za  upis  djeteta  podnosili   samo  u  jednoj  predškolskoj  ustanovi isključivo elektroničkim putem na poveznici upisi-vrtici.split.hr. Uz Zahtjev za upis djeteta roditelji su mogli odabrati željeni vrtić i dva zamjenska vrtića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces upisa

Upise provode dječji vrtići, a prednost pri upisu djeteta u predškolsku ustanovu ostvaruje se sukladno članku 20. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju („Narodne novine“ broj 10/97,107/07, 94/13, 98/19, 57/22 i 101/23) i Pravilniku o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u predškolske ustanove Grada Splita.

Rezultati upisa iskazuju se kroz listu prvenstva koja se formira prema ukupno ostvarenom broju bodova od većeg broja prema manjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene i kvote

Cijena vrtića po programima je slijedeća:

·         Jaslički program - 82€

Tekst se nastavlja ispod oglasa

·         10-satni vrtićki program -79 €

·         8-satni vrtićki program - 67 €

Tekst se nastavlja ispod oglasa

·         6-satni vrtićki program - 46 €

·         5-satni vrtićki program - 43 €

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedene cijene vrijede i za roditelje koji upisuju djecu u privatne ili vjerske dječje vrtiće jer Grad Split podmiruje razliku do pune ekonomske cijene programa za svako dijete. Također za obitelji sa troje ili više djece u vrtiću boravak je besplatan.

"Naša procjena je da će ove godine, po završetku žalbenog roka i nakon što sinkroniziramo rezultate upisa s privatnim vrtićima, sva djeca biti upisana u vrtiće, a u jaslice sva djeca koja ispunjavaju uvjete, čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište na području grada Splita", rekao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UPIS U VRTIĆ - RIJEKA

Prijave djece u vrtiće čiji je osnivač grad Rijeka zaprimale su se od 2. do 8. travnja u 16,00 sati, a 30. travnja bile su objavljenje prve privremene liste. Trenutno je u tijeku žalbeni rok na listu reda prvenstva. Roditelji svoje žalbe mogu predati od 9. do 24. svibnja.

Proces upisa

Upisna procedura, ali i dokumentacija koju su roditelji trebali podnijeti definirana je Odlukom o upisu djece i mjerilima upisa u dječje vrtiće Rijeka, More i Sušak za pedagošku 2024./2025. godinu. Između ostaloga roditelji/ skrbnici su morali popuniti online obrazac i priložiti dokumentaciju i dokaze o činjenicama bitnim za ostvarivanje prednosti pri upisu, poput dokaza o prebivalištu, izvatka iz matice rođenih za dijete, rješenje roditelja o statusu invalida Domovinskog rata, potvrda/elektronični zapis roditelja o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji HZMO-a i drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formiranje lista

Grad Rijeka je svoje liste i red prvenstva kreirao metodom bodovanja prema sljedećim kriterijima:

Image
Foto: Grad Rijeka

Cijene i kvote

Roditelji koji imaju prebivalište na području grada Rijeke plaćaju punu cijenu vrtića ovisno o mjesečnom dohotku po članu kućanstva. Na temelju toga cijena vrtića može biti 48 eura, 54 eura ili 70 eura, a cijene će ostati iste i u narednoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom upisa zaprimljeno je ukupno 1378 prijava. Roditelji su imali mogućnost prijaviti svoje dijete u dvije ustanove, pa je duplih prijava, bilo 449. Grad trenutno ima 645 upisna mjesta. Ukupno je 21 dijete vrtićke skupine s pravom prvenstva ostalo bez svog mjesta, ali je i 32 djece istovremeno primljeno u dva vrtića tako da će sva djeca s pravom prvenstva ostvariti svoj upis. U jasličkim je skupinama ostalo neupisano 167 djece s pravom prvenstva. Međutim i kod djece jasličkog uzrasta neka su djeca istovremeno primljena u dvije ustanove te je predviđeni broj neupisane djece ispod 100.

Stvarno stanje i konačne liste utvrdit će se i bit će dostupne 6. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UPIS U VRTIĆ - VELIKA GORICA

Upisi u dječje vrtiće trenutno su u tijeku, započeli su 9.svibnja, a traju do 17. svibnja. Prijave za upis djece u dječje vrtiće podnose se isključivo putem aplikacije "e-Upisi".

Iznimno, prijave za kraći program predškole predaju se izravno u odabrani dječji vrtić. Dokumenti koje roditelji trebaju pribaviti dostupni su u sustavu e-građani osnovni dokumenti su rodni list djeteta, dokaz o prebivalištu/boravištu djeteta i roditelja, potvrda iz HZMO-a za roditelje koja dokazuje status zaposlenosti i drugi dokumenti koji dokazuju zdravstveni ili socijalni status djeteta i obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces upisa i formiranje lista

Sustav generira bodove i liste – najviše bodova dobiva se temeljem kriterija prebivališta, zaposlenosti roditelja, socijalnog i zdravstvenog statusa djeteta i obitelji. Liste se objavljuju 7. lipnja na stranicama dječjih vrtića. U zajedničkom sustavu upisa su gradski i privatni vrtići na području Grada Velike Gorice.

CIjene i kvote

U Velikoj Gorici se od nove pedagoške godine događa važna promjena u odnosu na plaćanje vrtića – redoviti desetsatni program postaje besplatan za svako dijete s područja Grada Velike Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U postojećim dječjim vrtićima osigurano je 503 novih mjesta, a u novoj pedagoškoj godini osigurat će se još dodatnih 200 mjesta. Otvaraju se još tri područna dječja vrtića u sklopu dva gradska vrtića – oko 700 novih mjesta otvara se u novoj pedagoškoj godini. Nakon završetka procesa prijava, 17.svibnja bit će dostupna informacija o broju prijavljene djece. Ističu da niti jedno dijete koje ispunjava osnovne uvjete neće ostati bez svoga mjesta u vrtiću.

UPIS U VRTIĆ - PULA

Grad Pula objavio je poziv za upis djece u dječje vrtiće, a prijave traju od 9. do 17. svibnja 2024. do 12,00 sati. Roditelji svoje zahtjeve s pripadajućom dokumentacijom predaju putem sustava eGrađani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati bodovanja bit će objavljeni nakon 4. lipnja 2024. godine na oglasnim pločama dječjih vrtića, službenim web stranicama dječjih vrtića te službenim web stranicama Grada Pula-Pola.

Cijene i kvote

Cijena vrtića za 10-satni program iznosi 91,58 eura i neće se mijenjati od jeseni. Ukupan broj upisnih mjesta u gradskim vrtićima i vrtićima drugih osnivača koji su pristupili zajedničkim e-upisima je 138 u jasličkim skupinama i 80 u vrtićkim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako broj prijava za upis u dječji vrtić bude veći od broja raspoloživih mjesta, prednost pri upisu ostvarit će se na temelju Kriterija i pripadajućih bodova iz Pravilnika o upisu djece u dječje vrtiće, objavljenih na oglasnim pločama dječjih vrtića, na službenim web stranicama Grada Pula-Pola i službenim web stranicama dječjih vrtića.

UPIS U VRTIĆ - SLAVONSKI BROD

Prijave za upis djece u programe predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima, kojima je osnivač Grad Slavonski Brod, bile su otvorene 15. travnja 2024., a završene su 30. travnja 2024. godine. U navedenom roku zaprimljeno je ukupno 1970 zahtjeva, što je za 320 zahtjeva više u usporedbi s prošlom godinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces upisa

Upisi se vrše putem online aplikacije na koju se roditelji registriraju te uz odgovore na  pitanja, prilažu traženu dodatnu dokumentaciju (dokaz o prebivalištu, rodni listovi za svu djecu, potvrda poslodavca o zaposlenju i prosjeku plaće) te potvrđuju sve suglasnosti koje su značajne pri upisu (premještaj, fotografiranje, točnost podataka…).

Formiranje lista

Nakon zaprimanja svih zahtjeva, prema Pravilniku o upisu djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga u Dječjem vrtiću dodjeljuju se bodovi po pojedinom zahtjevu. Liste se formiraju prema mjestu prebivališta u jednoj od 12 podružnica dječjih vrtića Grada Slavonskog Broda.

Cijene i kvote

Grad Slavonski Brod sufinancira roditeljima/skrbnicima od 60 posto do 100 posto cijene, ovisno o dohodovnom cenzusu korisnika usluga. Najveća cijena dječjeg vrtića koju roditelji trenutno plaćaju je 83,61 eura.

Grad Slavonski Brod jedan je od rijetkih u čije se dječje vrtiće upišu sva djeca te na listi čekanja ne ostane niti jedno dijete. Dovršetkom izgradnje i opremanja tri dječja vrtića, dogradnjom četiri dječja vrtića te rekonstrukcijom jednog dječjeg vrtića dodatno se povećao smještajni kapaciteti za još 543 djece predškolske dobi.

UPIS U VRTIĆ - KARLOVAC

U gradu Karlovcu i vrtićima kojima je Grad Karlovac osnivač u tijeku su upisi u vrtiće. Upisi u vrtiće traju od 9. svibnja do 17. svibnja 2024. do 12 sati.

Zahtjev za upis predaje se isključivo putem aplikacije e-upisi unutar nacionalnog sustava e-građani.

Proces upisa

Dokumenti koje roditelji odnosno skrbnici moraju pribaviti za upis djeteta u vrtić su sljedeći:

1. Izvod iz matične knjige rođenih ili rodni list za dijete (bez obzira na datum izdavanja isprave)

2. Potvrda o prebivalištu ili boravištu djeteta, a za djecu koja imaju status stranca potvrda o odobrenom stalnom boravku na području Grada Karlovca (ne starija od 6 mjeseci)

3. Iskaznica imunizacije i zdravstvena iskaznica djeteta.

4. Dokaze o činjenicama bitnim za ostvarivanje prednosti pri upisu:

• Dokaz o zaposlenju roditelja.

• Rješenje da je roditelj djeteta invalid Domovinskog rata.

• Medicinska dokumentacija djece s teškoćama u razvoju i kroničnim bolestima koja imaju nalaz i mišljenje nadležnog tijela iz sustava socijalne skrbi ili potvrdu izabranog pedijatra ili obiteljskog liječnika da je razmjer teškoća u razvoju ili kronične bolesti okvirno u skladu s listom oštećenja funkcionalnih sposobnosti sukladno propisu kojim se uređuje metodologija vještačenja.

• Rješenje ili Potvrda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da je roditelj djeteta korisnik doplatka za djecu.

• Rješenje da je roditelj djeteta korisnik zajamčene minimalne naknade.

• Rješenje da je roditelj djeteta osoba s invaliditetom upisana u Hrvatski registar osoba s invaliditetom.

• Dokaz o samohranosti roditelja

• Dokaz o jednoroditeljskoj obitelji

• Dokaz o udomiteljskoj obitelji - Rješenje Centra za socijalnu skrb o smještaju djeteta u udomiteljsku obitelj.

• Rodni list za svako dijete iz obitelji s troje ili više malodobne djece

Formiranje lista

Vrtići će za svaki zahtjev utvrditi broj bodova sukladno kriterijima iz Pravilnika o upisu djece u dječji vrtić. Nakon bodovanja sukladno formiraju se liste koje se objavljuju na oglasnoj ploči vrtića, službenim mrežnim stranicama vrtića te službenim mrežnim stranicama Grada Karlovca.

Cijene i kvote

Roditelji plaćaju od 61 euro do 90,25 eura za jedno dijete. No, u slučaju da im u vrtić ide troje djece, tada plaćaju samo za jedno dijete dok je za ostalo dvoje djece smještaj u vrtiću besplatan. Cijene koje roditelji plaćaju neće se mijenjati.

Trenutno je za pedagošku godinu 2024./2025. planirano oko 300 novih upisnih mjesta. S novom godinom bit će otvoren i novi objekt Dječji vrtić Rečica za smještaj dodatnih pedesetak mališana. Informacije o broju prijava bit će poznate po završetku natječaja.

UPIS U VRTIĆ - VARAŽDIN

Rokovi za upis djece u dječji vrtić trajali su od 02.travnja.2024. do 30.travnja.2024. godine. Odvijali su se uživo u vremenu od 8.00 do 12,00 sati.

Proces upisa

Roditelj ili skrbnik prilikom upisa djeteta trebao je priložiti popunjeni i potpisani zahtjev za upis, rodni list ili izvadak iz matice rođenih za dijete, uvjerenje o mjestu prebivališta djeteta - ne starije od 6 mjeseci od dana raspisivanja natječaja, dokaze o činjenicama bitnim za ostvarivanje prednosti kod upisa te ostalu dokumentaciju koja je navedena u zahtjevu za upis djeteta.

Formiranje lista

Roditelj odnosno skrbnik djeteta dužan je prilikom podnošenja zahtjeva za upis dostaviti dokaze o činjenicama bitnim za ostvarivanje prednosti pri upisu, a koje su navedene na stranicama Grada.

Cijene i kvote

Cijeni vrtića u ovom trenutku iznosi 280,00 eura, a roditelji korisnika usluga redovitog programa predškolskog odgoja Dječjeg vrtića Varaždin, od mjeseca rujna 2023. godine sudjeluju u mjesečnom iznosu po djetetu kako slijedi:

- 116,78 eura za prvo upisano dijete roditelja

- 66,73 eura za drugo dijete, djecu samohranih roditelja i invalida Domovinskog rata

- 33,36 eura za djecu s teškoćama u razvoju koji imaju nalaz i mišljenje prvostupanjskog tijela vještačenja Centra za socijalnu skrb

U slučaju da se radi o roditeljima s troje i više djece koja su korisnici usluga Dječjeg vrtića Varaždin, za prvo dijete plaća se iznos od 116,78 eura te 33,36 eura za svako sljedeće dijete, a sve prema broju djece s prebivalištem na području Grada Varaždina koja polaze Dječji vrtić Varaždin.

Grad Varaždin u istom iznosu sufinancira privatne vrtiće. Sufinancira se svako dijete u istom iznosu bez obzira da li ide u gradski ili privatni vrtić.

U sadašnjih osam vrtićkih objekata (deveti objekt bi trebao početi s radom u novoj pedagoškoj godini) ima 242 slobodna mjesta podijeljena u različite dobne skupine. Od prethodne pedagoške godine na "listi čekanja" nalazi se 202 djece, dok je ove godine zaprimljen 221 novi zahtjev. U vrtić će se primiti sva djeca do ispunjenja kvote slobodnih mjesta dok će ostala djeca ostati na "listi čekanja". Dio roditelja već je predao zahtjev za pedagošku 2025./2026. godinu (30-tak) tako da će manji broj djece ostati na "listi čekanja" u odnosu na stvarne potrebe za pedagošku 2024./2025. godinu.

UPIS U VRTIĆ - SISAK

Prijave za upis u vrtić su trajale od 30. travnja do 10. travnja. Objava rezultata prijava je bila 26.travnja, a objava upisa bit će 1.lipnja.2024.

Proces upisa

Prijave su tekle online, pitrem portala e građani te je tamo bila navedena sva dokumentacija potrebna za upis djece kao i formiranje lista.

Cijene i kvote

Cijena vrtića je od 53 eura za cjelodnevni program u obiteljima s prosječnim primanjima manjim od 309 eura po članu obitelji do 93 eura za prvo dijete u obiteljima gdje je taj prosjek 385,01 eura i veći. Cijena ostaje ista i naredne godine.

Ove godine pristigle su 153 prijave, na raspoloživih 100 mjesta u Dječjem vrtiću Sisak Novi, koji djeluje na četiri lokacije, te 261 prijava za Dječji vrtić Sisak Stari u kojem ima 200 mjesta u tri odvojena objekta.

Nakon opremanja i uređenja Vrtića Galdovo u sklopu Odgojno-obrazovnog kompleksa Galdovo otvorit će se novih 120 mjesta. Također, ovoga tjedna potpisan je ugovor vrijedan 3,3 milijuna eura za dogradnju objekta Različak DV Sisak Stari u kojem će se otvoriti novih 120 mjesta u 6 odgojnih skupina, a sljedeći tjedan potpisuje se ugovor i za dogradnju objekta Maslačak Dječjeg vrtića Sisak Novi u kojem će se također otvoriti još 120 novih mjesta. U planu je i dogradnja objekta Tratinčica, a sve izgradnje i dogradnje donijet će 400 novih mjesta i tako na dulje vrijeme zadovoljiti interes svih roditelja koji pokazuju želju upisati djecu u sisačke vrtiće.

Upite smo poslali još i Osijeku, Zadru, ali do zaključenja teksta nismo dobili njihove odgovore. Informacije o opisima u tim gradovima objavit ćemo naknadno.

POGLEDAJTE VIDEO: Čabarske obitelji u očaju: U kraju u kojem ionako nema ljudi, zatvaraju se i dječji vrtići. Je li to konačan kraj?

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo