Stručnjaci su otkrili četiri uobičajena predmeta u kućanstvu koji mogu predstavljati opasnost za zdravlje ako se njima pravilno ne upravlja, javlja Daily Star.
Stručnjaci iz tvrtke Plumbworld istaknuli su rizike koji se često zanemaruju kod svakodnevne upotrebe određenih predmeta. Posljedice ignoriranja ovih rizika mogu biti dalekosežne te potencijalno pridonose dugoročnim zdravstvenim problemima.
Većina ljudi ima ove predmete u svojim domovima, ali važno je pratiti kako se koriste. Klice se mogu nakupiti bilo gdje, čak i na najneočekivanijim mjestima.
Evo kako bi određeni uređaji mogli utjecati na vaše zdravlje!
1. Pametni telefoni i tableti
Pametni telefoni i tableti sada su sastavni dio modernih domova, čak i u područjima poput kuhinje i kupaonice, gdje mogu postati prijenosnici mikroba. Ovi uređaji mogu sadržavati različite patogene, uključujući bakterije poput E-coli i viruse poput gripe ili koronavirusa.
Rizik je povećan kada se ovi uređaji koriste prije pranja ruku ili tijekom pripreme hrane te se tako potencijalno prenose klice na hranu ili druge površine.
Redovita dezinfekcija ovih uređaja, osobito nakon što su bili u visokorizičnim područjima ili korišteni u pripremi hrane, od vitalnog je značaja. To možete učiniti nježnim brisanjem uređaja krpom navlaženom 70 posto izopropilnim alkoholom, pazeći da izbjegnete prekomjernu vlagu koja bi mogla oštetiti uređaj.
2. Neprianjajuće posuđe za kuhanje
Praktičnost tava s neprianjajućim premazom je neporeciva, ali važno je biti svjestan njihovih potencijalnih zdravstvenih rizika. Kada se pregrije ili izgrebe, kemijski premaz na površini može početi propadati te potencijalno ispuštati otrovne tvari u zrak i hranu.
Ovaj premaz, obično napravljen od politetrafluoroetilena (PTFE), može emitirati štetne plinove kada je izložen visokim temperaturama. Ti su plinovi u studijama na životinjama povezani s raznim zdravstvenim problemima.
Kako biste smanjili te rizike, izbjegavajte prethodno zagrijavanje neprianjajućih tava na visokim temperaturama bez hrane u njima i zamijenite tave koje pokazuju znakove ogrebotina ili ljuštenja.
Odabir visokokvalitetnih, izdržljivih tava i njihovo korištenje unutar preporučenih temperaturnih ograničenja može pomoći u smanjenju izloženosti ovim potencijalno štetnim tvarima.
Kada se pregrije ili izgrebe, kemijski premaz na površini tave može početi propadati te potencijalno ispuštati otrovne tvari u zrak i hranu.
3. Plastične posude za skladištenje
Plastične posude su sastavni dio mnogih kuhinja i neophodne su za čuvanje hrane. Međutim, određena plastika može prenijeti kemikalije poput bisfenola-A (BPA) i ftalata u hranu, osobito kada se zagrijava.
Ove kemikalije su poznati endokrini disruptori te mogu ometati tjelesne hormonalne sustave i potencijalno dovesti do razvojnih, reproduktivnih, neuroloških i imunoloških poremećaja. Kako biste izbjegli ove rizike, savjetuje se koristiti alternative kao što su staklene ili keramičke posude za zagrijavanje hrane.
4. Antibakterijska sredstva za čišćenje
Učinkovitost antibakterijskih sredstava za čišćenje za svakodnevnu uporabu u kućanstvu tema je mnogih rasprava, a studije su pokazale da ne nude značajne prednosti u odnosu na tradicionalni sapun i vodu u sprječavanju bolesti.
Štoviše, aktivne komponente u tim sredstvima za čišćenje, kao što su triklosan i triklokarban, mogu pridonijeti otpornosti na antibiotike i povezuju se s raznim zdravstvenim problemima, uključujući dermatitis.
Preporučuje se štedljiva upotreba ovih proizvoda te korištenje proizvoda sa sigurnijim sastojcima ili odabir tradicionalnih metoda čišćenja koje su s vremenom pokazale svoju učinkovitost.
"Odabir čišćenja mješavinom octa i vode učinkovita je strategija za održavanje površina čistima. Dodavanje eteričnih ulja poput čajevca ili lavande ne samo da pojačava moć čišćenja ovih domaćih mješavina, već ostavlja i ugodan miris, čineći proces čišćenja ugodnijim", rekao je glasnogovornik iz Plumbworlda.
POGLEDAJTE VIDEO: U baranjskog vinskoj prijestolnici održan prvi vinski piknik: Ondje se dobro i jede i pije