Bamija ili 'lady fingers' (ženski prstići) je biljka iz porodice sljeza porijeklom iz istočne Afrike koja ima jestive zelene mahune sjemena. Uzgaja se u tropskim, suptropskim i toplim umjerenim regijama diljem svijeta, a koristi se u kuhinjama diljem svijeta.
Riječ je o jednogodišnjoj biljci čiji se mladi plodovi, stari svega tri do šest dana, nakon cvatnje i oplodnje koriste kao povrće na različite načine, a najviše pečeni i kuhani.
Kako prepozanti bamiju?
Bamija može izazvati podjele zbog svoje sluzave teksture. Naime, sadrži sluz koja djeluje kao prirodni zgušnjivač za variva ili gulaše. Neke to odbija, a drugi smatraju da je njegova jedinstvena tekstura savršena za pečenje ili prženje. Kako prepoznati bamiju?
Također ima dlačice poput breskve na vanjskoj strani i blagi, pomalo travnati okus. Bamija se obično koristi u juhama, konzerviranju, prženju, pečenju ili kuhanju.
- Listovi bamije su srcoliki
- Cvjetovi su žuti s tamnocrvenim središtem
- Plod ili mahuna, dlakava je pri dnu
- Mahuna je uska i sadrži ovalne tamno obojene sjemenke
Bamija
Ljekovita svojstva bamije
Smatra se zdravim povrćem zbog svog bogatog nutritivnog profila. Ima malo kalorija, puno vlakana i dobar je izvor vitamina A i C, kao i minerala poput kalija i magnezija. Također sadrži antioksidanse, uključujući flavonoide i fenolne spojeve, koji imaju potencijalne zdravstvene prednosti, piše NDTV.
Evo koje još prednosti donosi konzumacija bamije:
- Bolja probava
- Snižava kolesterol
- Upravlja razinom šećera u krvi
- Jača imunološki sustav
- Ima jak utjecaj na mršavljenje
- Poboljšava vid
- Ima protuupalna svojstva
- Potiče zdravlje kostiju
- Poboljšava zdravlje kože
Bamija - Nedostatci
Iako je bamija zdrava biljka, stručnjaci preporučuju da njezina konzumacija mora biti umjerena jer konzumiranje previše bamije može negativno utjecati na neke ljude.
Evo koje probleme može donijeti pretjerana konzumacija bamije:
- Proljev
- Plinove
- Grčeve i nadutost
- Bubrežni kamenac (bogata je oksalatima)
- Alergijska reakcija
Kako očistiti i spremiti bamiju?
Ako bamiju želimo iskoristiti kao dodatak jelima u svrhu zgušnjavanja ili poboljšanja okusa, važno je znati da se ona priprema na jednostavan način, ali zbog sluzave tekućine koju bamija ispušta, postoji nekoliko dodatnih tehnika koje možete koristiti tijekom pripreme i kuhanja kako bi ju pripremili na najbolji mogući, a ujedno i najbrži način.
Prva metoda pripreme:
- Bamiju temeljito isperite pod hladnom tekućom vodom
- Nožem za guljenje odrežite sam vrh stabljike
- Ostružite bodlje sa starijih, većih mahuna pod tekućom vodom
- Osušite bamiju papirnatim ručnikom i ostavite da se potpuno osuši na zraku
Savjet:
Ako želite dugotrajno pohraniti ostatke bamije, možete ih zamrznuti ili ukiseliti.
Kako smanjiti sluzavost bamije?
Kod kuće nemojte ispirati bamiju dok je ne budete spremni upotrijebiti. Čuvajte bamiju u labavom pamučnom ručniku ili papirnatoj vrećici u hladnjaku do tri dana. Kada ste spremni spremati bamiju, dobro je isperite pod hladnom tekućom vodom, zatim je osušite papirnatim ručnikom prije nego što ju krenete pripremati
Ono što mnoge muči kod ove izuzetno zdrave biljke je sluzavost bamije, a na ovaj je način možete reducirati:
- Uobičajena preporuka za smanjenje faktora sluzavosti bamije je potapanje cijelih mahuna u ocat, budući da kiselina može smanjiti viskoznost sluzi iznutra.
- Namočite 30 minuta do 1 sat, zatim ocijedite i potpuno osušite prije rezanja bamije.
- Visoka temperatura također može zatvoriti sluz prije nego što ima priliku napraviti nered
Bamija na tavi ili u loncu? Evo kako ju pripremiti
Postoji puno načina na koje možete prirpemiti bamiju, a jedna od njih nazivamo hrskavom prženom bamiju (Lady fingers). Ovi jednostavni recepti promijenit će vaše mišljenje o ovom ljepljivom povrću.
Hrskava pržena bamija
Sastojci:
- Kilogram svježe bamije
- Posolite po ukusu dvije žlice brašna
- Sok od jednog limuna
- Biljno ulje
Priprema:
Kilogram bamije operite i narežite na polovice te ih nožem razdvojite po sredini. Posolite pa dodajte brašno i sok od limuna i rukama sve izmiješajte. Na tavu koja je na srednje jakoj vatri, dodajte ulje i zagrijte ga. Umočite bamiju u ulje jednu po jednu (izbjegavajte da ih umačete sve zajedno jer bi se mogle zalijepiti jedna za drugu) te ih pržite u dubokom ulju dvije do tri minute ili dok bamija ne porumeni i postane hrskava izvana.
Bamija
Juha od bamije
Ako niste ljubitelj bamije, ovaj recept za juhu od bamije će vas uvjeriti u suprotno jer je sluzava tekstura bamije maskirana odvažnim okusima i lijepom, gustom konzistencijom. Zaboravit ćete na sluzavost i kušati samo simfoniju okusa koja će vaše okusne pupoljke odvesti u kulinarsko blaženstvo.
- 400 grama slanog mesa
- 500 g svinjskog repa
- 30 g sušenih kozica ili malo paste od škampa
- 850 g bamije deset listova azijskog bosiljka (moguća zamjena: listovi običnog bosiljka)
- 400 g ribe (bakalar, deverika, iverak ili skuša)
- Jedna paprika
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Ribarski dani: Stoljetna tradicija Kopačeva uz fiš paprikaš, šaran, džem ili čarobni namaz od bamije