Jeo ga je i Aleksandar Veliki / Stjepan Perić i Špiček kuhali makedonski pilav, ali uz neobičan dodatak

Image

U novoj sezoni kulinarskog specijala BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR popularni chef spaja kreativnost s kvalitetom i donosi prijedlog za neodoljivo jelo tradicionalne makedonske kuhinje na ponešto drukčiji način

3.5.2024.
9:28

U drugoj epizodi BBQ majstorija sa Špičekom by SPAR, našem omiljenom chefu Tomislavu Špičeku u goste je stigao poznati glumac Stjepan Perić. Popularnog glumca pamtimo iz brojnih domaćih filmova i serija (Ruža vjetrova ,Tajne), a mnogi gledatelji ga se sjećaju i kao instruktora iz istoimenog humorističnog serijala RTL-a, Instruktori.

Stjepan je otkrio da zbog poslovnih obaveza rijetko stigne kuhati pa je taj dio preuzela njegova supruga, također glumica Jelena Jovanova. Kako se ubrzo ispostavilo, Stjepanova supruga Jelena je makedonskog porijekla pa ni Stjepanu nije strana makedonska kuhinja.

Image

A kako je za ovu priliku chef Špiček odlučio pripremiti tradicionalno makedonsko jelo, ovo druženje je postalo idealna prilika za Stjepana da nauči poneki kulinarski trik i iznenadi suprugu jelom koje će sam pripremiti.

Ukusno jelo bogate tradicije i povijesti

Pilav ima dugu i bogatu povijest. Jedna od legendi o njegovom porijeklu kaže da je pilav obožavao jesti i Aleksandar Veliki. Navodno je upravo pilav bio na jelovniku gozbe koja je priređena nakon osvajanja Samarkanda, grada u današnjem Uzbekistanu.

Kako je objasnio chef Špiček, pilav je i danas prilično često jelo makedonske kuhinje i priprema se u različitim varijacijama, a Špiček je ovom prilikom odlučio spremiti pilav s pilećim mesom uz jedan poseban i pomalo neuobičajen dodatak - dimljeni SPAR Veggie Bio-Tofu.

Image

Sastojci:

  • 1200 grama SPAR BBY pileći marinirani mix
  • SPAR Veggie TOFU
  • 400 grama S-BUDGET jasmin ili basmati riže
  • SPAR PREMIUM maslinovo ulje
  • SPAR Svježa paprika (tri boje)
  • 200 grama cherry rajčice
  • 200 grama smrznutog graška
  • DESPAR Brodo di verdure provrtni temeljac
  • 2 komada mrkve
  • 100 grama SPAR bijeli grah u konzervi
  • 100 grama SPAR crveni grah u konzervi
  • 100 grama SPAR mekani kozji sir
  • 200 grama S-BUDGET rukola
  • Crveni luk
  • SPAR sol
  • SPAR papar
  • Svježi peršin
  • Bosiljak

Priprema:

Komade mariniranog pilećeg mesa staviti peći na kombinaciju SPAR PREMIUM maslinovog ulja i S-BUDGET suncokretovog ulja. Dok se piletina peče na laganoj vatri, narežite povrće. Od povrća, za pilav je potrebno narezati na manje komade dvije glavice crvenog luka, svježe paprike, jednu mrkvu i svježe cherry rajčice.

Kada su komadi piletine pečeni, mesu dodajte luk, papriku i mrkvu i nastavite pirjati na laganoj vatri. Piletini i povrću potom dodajte SPAR basmati rižu koju ste prethodno nekoliko puta isprali u hladnoj vodi kako bi se isprao višak škroba, a zatim je glazirajte. Prelijte ugrijanim DESPAR Brodo di verdure povrtnim temeljcem, ali pritom pazite da je omjer riže i povrtnog temeljca 1 : 3, odnosno na jednu šalicu riže koristite tri šalice povrtnog temeljca.

Image

Chef Špiček je u svoju izvedbu makedonskog pilava odlučio dodati jedan sastojak koji baš i nije uobičajen u makedonskoj kuhinji, a riječ je dimljenom SPAR Veggie Bio-Tofu narezanom na kockice koji će jelu dati posebnu aromu. Uz tofu, dodajte grašak i cherry rajčice narezane na komadiće. Poklopite pilav i pustite da se kuha 25 do 30 minuta na 170 stupnjeva Celzijevih. Kad je pilav gotov, pospite ga svježe sjeckanim peršinom i bosiljkom.

Image

Za salatu od graha, rukole i mekog kozjeg sira grah prvo ocijedite i isperite hladnom vodom. Grah pomiješajte s rukolom i svježe naribanom mrkvom. Na kraju začinite SPAR PREMIUM maslinovim uljem, S-BUDGET jabučnim octom, soli i paprom po ukusu i natrganim komadićima SPAR mekanog kozjeg sira.

Dobar tek!

Ako ste propustili prvu epizodu specijala BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR, reprizu možete pogledati petkom u 13.10 sati!

 Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama