VIŠE UZROČNIKA

Teška noć? Evo nekoliko razloga zašto ste sad jako mamurni

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 09:24 18.09.2016 / Rubrika:
0
0 dijeljenja

Znanstvenici dugo proučavaju ovaj fenomen koji se javlja kao posljedica na ispijanje alkohola

Mamurluk može biti uzrokovan, ne samo količinom alkohola koji ste popili, nego i time kako vaš organizam zapravo podnosi taj isti alkohol.

Mamurluk je u genima

Da li vam je ikada bilo čudno zašto neki ljudi mogu piti jedno piće za drugim i slijedećeg se jutra ustati kao da ništa nije bilo dok drugi samo prođu pored bara i već su mamurni? Za to je odgovorna genetika.

Imate intoleranciju na alkohol

Alergija na alkohol je rijetka, ali se javlja uz ozbiljan osip, teškoće disanja, grčeve u trbuhu i nesvjesticu. Ove simptome može izazvati i samo gutljaj vina ili piva.

Intolerancija na neke od sastojaka, grožđe ili slad je češća i izaziva uglavnom glavobolje, mučninu, žgaravicu i ubrzano lupanje srca.

Crno vino je premlado

Crno vino sadrži komponentu tanin. To je vrlo važan prezervativ koji daje i čuva okus vina. Ali isto tako pogoršava mamurluk. To nema veze sa time da je vino jeftino. Tanini blijede kako vino stari pa ste možda prerano otvorili bocu.

Krivi su Talijani

Tiramin je aminokiselina koja pomaže regulaciji tlaka i pokretač je migrene od koje neki ljudi pate tijekom mamurluka. Tiramina ima u nekim vinima, ovisno o vrsti grožđa. Talijanski crveni chianti ima visoke razine tiramina kao i rizling koji originalno potječe iz Njemačke.

Azijat ste

Kada se alkohol razgrađuje u tijelu pretvara se u acetaldehid koji izaziva simptome mamurluka. Neki ljudi, a posebno Azijati, imaju mutaciju gena koja omogućava da se acetaldehid razgrađuje brže.

Jetra stari

Kako organizam stari tako se mijenja i sposobnost da se nosi sa alkoholom. Proces pretvaranja alkohola u acetaldehid odvija se u jetri. Starenjem taj se proces usporava.

Pušite

Studija iz 2012. utvrdila je da oni koji puše dok piju imaju slijedećeg dana puno jači mamurluk. U duhanskom dimu ima acetilaldehida koji je možda razlog pojačanog mamurluka.

Mračna strana whiskija

Jačinu mamurluka određuje i boja pića. Tamna pića imaju više kongenera, kemikalije koja je nusprodukt proizvodnje alkohola. Nizozemska je studija utvrdila da uzrokuju jaki mamurluk.

Početnička pogreška

Alkohol je diuretik, što znači da ako pijete morate češće urinirati. Ne radite početničku pogrešku, i iza svakog drugog pića popijte čašu vode da umanjite efekte. Jedan gram popijenog alkohola, povećava izmokravanje za 10 ml.

Novo mjesto

Studija iz 2011.sa sveučilišta u Birminghamu pokazala je vezu između dolaska u novu okolinu i smanjenja kočnica. Tako u novom kafiću ljudi popiju više nego inače, i preko granice kad im je već bilo dovoljno.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 09:24 18.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr