Budite oprezni

Smrtonosna doza kave: Vaš omiljeni napitak vas može ubiti, evo o kolikoj se količini radi

Piše: Žena Net / Vrijeme: 18:00 03.02.2017 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

Jedno britansko sveučilište mora platiti pola milijuna dolara zbog trovanja kofeinom koje su dvojica studenata doživjela u jednom sveučilišnom istraživanju

Iznos ove visoke novčane kazne objavljen je uz ispriku sveučilišta zbog teškog propusta, a zbog toga su se mnogi zapitali kad točno dolazi do ‘predoziranja’ kofeinom, piše Telegraph.

Kolika je doza kave smrtonosna?

kava

Alex Rossetto i Luke Parkin preživjeli su teško trovanje kofeinom kad im je umjesto predviđenih 0.3 grama kofeina u prahu dana sto puta veća doza. Sveučilište Northumbria provodila je istraživanje u kojem su sudjelovala dva studenta koja su doživjela tešku drhtavicu, ubrzan puls i vrtoglavicu, kao i poremećaj vida. Odmah su prebačeni u bolnicu i podvrgnuti dijalizi.

Na sreću, obojica studenata su se potpuno oporavili, a za posljedicu su imali strašan gubitak kilograma, a Alex je imao i kratkotrajan gubitak pamćenja.

Doza je mogla biti smrtonosna jer su zabilježeni slučajevi smrti izazvane količinom od 18 grama kofeina. Jedna šalica crne kave sadrži otprilike 0.1 gram kofeina.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 18:00 03.02.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Nekoliko strana priče

Kontracepcijske pilule potiču razvoj depresije? Dvije cure ispričale su mi svoja iskustva, a razgovarala sam i s doktoricom

Prije nekoliko sam mjeseci razmišljala o tome da počnem koristiti kontracepcijske pilule, ali sam se onda sjetila bar desetak priča mojih frendica i poznanica i ostala potpuno zbunjena. Šestero njih nije imalo apsolutno nikakvih problema na piluli, neke su se užasno udebljale jer su zbog poremećaja hormona neprestano bile gladne, neke su pak užasno smršavjele, neke su bile depresivne i užasno tužne, cijelo vrijeme... A zatim su nedavno stručnjaci iz Danske napravili i studiju koja je pokazala kako bi hormonalna kontracepcija zaista mogla biti povezana s poticanjem razvoja depresije. Odlučila sam popričati sa stručnjakinjom, ginekologinjom Jasenkom Grujić i dvije cure čija su iskustva na piluli potpuno drugačija. Evo što sam saznala (i ima li razloga za paniku)

Povratak na Net.hr