Iznenađujuće

Sezona je kestenja: Znamo da su ukusni, ali jeste li svjesni koliko su zapravo zdravi?

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 15:00 15.10.2016 / Rubrika:
Foto: Lena_Zajchikova/Thinkstock
0

Ovo orašasto voće navodno je jedna od prvih namirnica koje su ljudi konzumirali

Po čemu je jesen prepoznatljiva ako nije po kestenima? Pečeni, kuhani, u kolačima ili u obliku kesten-pirea, malo im tko može odoljeti. Nema ljepšega od šetnje gradom uz mjericu vrućih maruna.

Ako niste znali, ovo orašasto voće navodno je jedna od prvih namirnica koje su ljudi konzumirali, a može ga se naći pretežno u južnom dijelu Europe.

Ovim što su ukusni, iznimno su zdravi, a evo zašto:

1. Vrlo su energetski zasitni

Sto grama pečenog kestenja ima 245 kalorija što je itekako dovoljno da nas zasiti. Razlog tome je što se njihovom termičkom obradom povećava količina bjelančevina i ugljikohidrata.

2. Dobri za bezglutensku ishranu

Chestnuts and wine

Ne sadrži gluten pa ga mogu konzumirati osobe koje boluju od celijakije.

3. Potiče probavu

Bogato je vlaknima pa blagotvorno djeluje na crijeva i potiče zdraviju i redovitu stolicu.

4. Čuva bubrege i srce

Kestenje je bogato kalijem, fosforom i nezasićenim masnim kiselinama za koje znamo da imaju dobar učinak na organizam. Baš ih se iz toga razloga preporučuje osobama koje boluju na srce, ali i bubrežnim bolesnicima.

5. Jača kosti i imunitet

Mont Blanc Tart

Također sadrži bakar koji pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, pozitivno djeluje na živčani sustav te ojačava imunitet.

Kod kupnje kestenja

Pazite da su plodovi svježi, sjajni i bez oštećenja. Ako imaju šuplji zvuk kad ih tresete, to znači da su truli.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 15:00 15.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr