razna mišljenja

Pismo zahvale osobama koje ne jedu gluten koje je napisala jedna cura zaista trebate pročitati

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 11:02 12.11.2016 / Rubrika:
Foto: Artis Rozentāls/Flickr
0
0 dijeljenja

On je izuzetno opasan za ljude koji boluju od celijakije

Svatko ima nešto za reći o prehrani bez glutena. To je pomodni hir, to je dobro za zdravlje, ili nije, skupo je, možda ćete izgubiti koju kilu ili ćete se udebljati. Mišljenja su posve različita.

Činjenica koju treba priznati je da otkako sve više ljudi jede proizvode bez glutena, sve je veći izbor hrane na tržištu pa je to blagodat za ljude koji pate od celijakije. Ljudi koji imaju celiakiju bore se cijeli život sa problemima probavnoga trakta. Problemi su lako rješivi ako se iz hrane izbaci gluten. Hrana je i socijalna navika pa nemogućnost dijeljenja sendviča u školi, odlaska na ručkove i večere, jako izolira celijakičare.

Gluten je opasan za one koji boluju od celijakije

Kod ljudi koji boluju od celijakije, gluten, protein iz pšenice, riže i ječma, izaziva autoimunu reakciju koja razara crijeva. Pojedu li slučajno nešto što sadrži gluten, javlja se imunološka reakcija u tankome crijevu, male resice na stijenci crijeva koje apsorbiraju hranjive tvari iz hrane, se spljošte. Dugotrajne upale vode nedostatku nutrijenata, a neki puta i do karcinoma. Kratkotrajno, to znači proljeve.

U Americi oko 3 milijuna ljudi boluje od celijakije. Još više ih ima stanje necelijakične osjetljivosti na gluten. Neki ljudi mogu se loše osjećati ako jedu hranu s glutenom. Liječnici za to stanje osjetljivosti na gluten bez celiakije nemaju test, ne znaju kako se događa niti koliko ljudi ga ima. Neki ljudi su jednostavno alergični na pšenicu. Alergije uzrokuje drugačiji imunološki mehanizam nego celiakiju ali je tretman isti, ne treba jesti pšenicu.

Hrana bez glutena u restoranima

15565863417_ad3e9cb8d0_k

Sada se i u restoranima pojavljuje hrana bez glutena, unatrag nekoliko godina uopće se nije znalo što je to.

Od 2013. godine FDA je započela regulativu dopuštene razine glutena koja smije biti u proizvodima koji su označeni kao bezglutenski.

Prehrambena industrija njuši veliku zaradu na proizvodima bez glutena. U 2015. go


dini u Sjedinjenim državama prodano je 11.6 milijardi bezglutenskih proizvoda, a oznaka bez glutena pojavljuje se i na 10 posto menija u restoranima, kaže istraživanje tržišta u Americi.

“Kao svako normalno biće, sada mogu naručiti pizzu bez glutena. Možda konobari još okreću očima kad naručim bezglutenski obrok, ali barem su za to čuli,” kaže Rachel Becker koja ima celijakiju.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 11:02 12.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr