Važno je

Nepravedno zanemaren: Zašto je važno da klitorisu pružimo svu pažnju koju zaslužuje?

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 15:06 18.09.2016 / Rubrika:
Foto: giphy.com
0
0 dijeljenja

Glavić klitorisa nije ni približno populariziran poput glavića penisa

Jeste li znali da je klitoris velik i kompleksan organ? Ako niste, nije vaša greška jer se vrlo malo mjesta u udžbenicima posvećuje tom važnom organu

Klitoris je kao santa leda – vani je vidljiv tek jedan mali dio, dok je veći skriven. Studije u starim udžbenicima iz anatomije pokazale su da su prikazi klitorisa bili znatno ograničeni, a često i potpuno izostavljeni iz sredine 19. do ulaska u 20. stoljeće.

Potpuno zanemaren

Rekli bismo da je klitoris bio potpuno cenzuriran i zanemaren jer, recimo, sad mrtva Freudova teorija tvrdila je da je stimulacija klitorisa znak nezrelosti i neuroze. Žene su tada konstantno učene da ne smiju uživati u seksu jer je on samo za reprodukciju, dok su se muškarci, naravno, seksali iz užitka.

Iako se tijekom godina, zahvaljujući novim istraživanjima i naporima feministica, poboljšala kvaliteta informacija o klitorisu, većina tekstova još uvijek je kratka. U njima možemo saznati samo šture informacije i to samo o vanjskom dijelu klitorisa, glansu ili glaviću.

Sličan penisu

Ono što mnogi još uvijek ne znaju jest da glavić klitorisa ima isti sastav kao i glavić penisa, zato i jest toliko osjetljiv. Ovakav nedostatak informacija itekako ima utjecaja na liječenje žena s problemima u klitoralnom području. Osim glavića koji je prekriven kožom, klitoris se sastoji od ‘nožica’, erektilnog tkiva i žlijezda. Iako je glavić sličan penisovom, ima dvostruko više živčanih završetaka od penisa.

Zašto je toliko važan

Često se navodi kako je funkcija klitorisa da pruži čisto zadovoljstvo, no istraživanja su otkrila da zbog njegove blizine mokraćovodu i vagini ima veliku ulogu u održavanju imunološkog sustava žene. Cenzuriranje klitorisa u užbenicima pogrešno je zbog toga što liječnici i drugo zdravstveno osoblje nisu opremljeni za liječenje bolesti klitorisa. Ovo žene baca u rizik od seksualne disfunkcije zbog neadekvatnih operacija na mokraćnim i spolnim organima.

Klitoris je jako osjetljiv i zato je podložan infekcijama, upalama i svakojakim bolestima. Česti primjeri su svrbež i bol zbog drozda, oticanje zbog modrica ili upala te bol zbog bolesti nepoznatog podrijetla zvane clitorodynia. Vaginalna i klitoralna bol vrlo su česte u žena, a one zbog srama i društvene stigme ne znaju reći što ih točno muči. Potrebna su, stoga, daljnja istraživanja kako bi se liječnicima, ali i ostalima osigurala bolja edukacija o ovom veličanstvenom organu.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 15:06 18.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr